Уместо датума платформа за приступ Србије ЕУ?

pol-eston-i-fileСрбија у јуну добија зелено светло за ”претфазу преговарања”, што досад није била пракса ни за једну земљу. Лидери ЕУ најближи формулацији да се почне са израдом преговарачког документа, о дијалогу тек у децембру

ЕВРОПСКИ лидери најближи су одлуци да у јуну, на самиту у Бриселу, Србији не дају тачан датум, али да одобре почетак израде преговарачке платформе за приступање ЕУ, сазнају ”Новости”.

Оваква формулација била би нека врста преседана, јер се тако нешто није догодило у досадашњем процесу проширења ЕУ. На тај начин биле би помирене разлике унутар саме Уније, задовољена позиција Немачке која сматра да је још рано за конкретан датум, али и одато признање Србији за очигледне напоре које улаже у постизању договора са Приштином.

Директор Канцеларије за ЕУ интеграције Милан Пајевић каже за ”Новости” да је ово, средње решење, нека врста ”претфазе преговарања”, тренутно најреалније:

– У том случају, преговори не би били формално отворени, али би се започео технички рад на њиховој припреми, што је за Србију још важније. Европска комисија утврдила би тачне смернице, започео би тзв. скрининг усаглашености наших прописа са европским – објашњава Пајевић.

У том случају, Србија би практично била потпуно спремна да пуном паром крене у дијалог, када и формално буде утврђен датум, што би могло да се деси за шест до девет месеци од почетка израде платформе.

Европски ”чвор” требало би да се разреши у наредних неколико недеља, најкасније до 14. априла, два дана пре публиковања извештаја ЕК о испуњености обавеза Србије. Кључни део тог документа биће извештај европске шефице дипломатије Кетрин Ештон о помацима у дијалогу Београда и Приштине.

Како сазнају ”Новости”, она и комесар за проширење Штефан Филе требало би да посете регион до краја марта, охрабре Србију и Косово, али и погурају постизање коначног договора о Заједници српских општина.

На питање хоће ли Србија опет бити ”изузетак”, односно да ли ће јој се одређивати ”условни датум”, који би опет био пролонгиран, Петер Стано, портпарол Филеа, за ”Новости” каже:

– Прерано је да се спекулише о датумима и формулацији одлука. Закључци Европског савета из децембра су веома јасни. Од нас је затражено да припремимо извештај, и овај процес је у току.

И ЛИТВАНЦИ МОГУ ДА ЗАТЕЖУ До померања датума могло би да дође и због тога што ће Брисел желети да се најпре увери у примену договора с Приштином на терену. Не треба занемарити ни још једну препреку – Литванију – која 1. јула преузима председавање ЕУ. Литванија је прилично ”разочарана у Србију” због избора председавајућег ГС УН, када је Вук Јеремић ”потукао” њиховог кандидата.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП