„Дачић нам поставио границу с Косовом“

dacicПремијер Србије Ивица Дачић и његова влада реалност на Косову мењају на штету српских интереса. Дачић је главни демонтер институција државе Србије на северу Косова, сматра аналитичар Слободан Антонић. Његов колега аналитичар Огњен Прибићевић сматра да су за решавање проблема Косова неопходни заједничка акција свих кључних политичких актера у Србији и потпуни консензус у друштву, јер нема политичара који би имао снаге да сам изађе на крај с тако тешким проблемом.

– Ако је реалност мерило успешности политике, онда су пре Дачићеве владе на Косову постојале институције које су биле саставни део система Србије, а сада се интензивно ради на демонтажи српских институција, објашњава Слободан Антонић и додаје да је Дачићева изјава, да се десет година лагало да је Косово српско, димна завеса која би требало да прекрије његову сарадњу на ампутацији од Србије „и тог малог дела“ који је контролисала, севера Косова.

Антонић је оценио да је премијерова тврдња да Устав Србије није важио на Косову само делимично тачна, јер је до избора Дачићеве владе била тачна јужно од реке Ибар, док су главни делови Устава били присутни северно од Ибра, где је Србија имала готово све своје институције, осим војске и полиције.

„Дачић је управо то и урадио, поставио је границу између Косова и остатка Србије и сада ради на демонтирању свих српских државних институција на северу Косова“, рекао је Антонић.

Он је, поводом Дачићеве изјаве да Београд ни по цену недобијања датума за преговоре са ЕУ не може прихватити договор са Приштином ако не буду повећане предложене надлежености заједнице српских општина, рекао да је то све у оквирима Ахтисаријевог плана.

„Сада се спровођење Ахтисаријевог плана проглашава за велики патриотизам и велики успех, али то је много мање од онога што смо имали“, рекао је Антонић и истакао да се на Косову мења реалност на штету српских интереса и да то „пада на душу и одговорност“ Дачића и његове владе.

Прибићевић: Између реалности и страха од оптужби за издају

„Последње изјаве премијера Србије Ивице Дачића о Косову говоре о сложености ситуације у Србији и великом проблему с којим се суочава било који политичар који покуша да озбиљније говори о проблему Косова, јер се стално налази између потребе да се уважи реалност и страха од потенцијалних оптужби за ‘издају Косова'“, рекао је аналитичар Огњен Прибићевић.

ЕУ је, како медији извештавају, упутила позив свој тројици најважнијих српских лидера, председнику Србије Томиславу Николићу, Дачићу и потпредседнику владе Александру Вучићу, да у понедељак дођу у Брисел на разговоре.

„Тиме је ЕУ показала да и она разуме да је овај тежак проблем могуће решити само консензусом и заједничком акцијом свих кључних политичких актера у Србији“, рекао је Прибићевић.

БЕТА