Скопље: Полиција спречила 100 демонстрана да приђу влади

skoplje demonstracijeСКОПЉЕ – Око 100 младих демонстраната покушало је данас да приђе згради македонске владе у Скопљу, али су се, без већих инцидената, разишли након што их је у томе спречила полиција, саопштило је македонско министарство унутрашњих послова.

Како је пренела македонска агенција МИА, у саопштењу је наведено да су поједини демонстранти на полицајце бацали камење, али није било већих инцидената.

Министарство је саопштило да је предузело превентивне мере како би спречило нове немире, тако што је распоредило полицијске патроле на критичним местима и на аутобуским станицама у македонској престоници.
„Иако никакви протести нису званично најављени, полиција ће, на основу обавештајних података, предузети све неопходне мере и сви они који изазивају или учествују у могућим инцидентима биће строго кажњени. Они грађани који разматрају могућност да учествују у било каквим демонстрацијама не смеју да дозволе да буду изманипулисани и укључени у било какав сценарио (насиља), јер ће онда одговорност пасти на њихова леђа“, упозорило је министарство.

Македонске невладине организације, Исламска заједница у Македонији, ЕУ и америчка амбасада такође су апеловали на грађане да се уздрже од насиља, јавила је МИА.

Уочи новог протеста Албанаца у Скопљу, незванично најављеног за данас у подне након молитве у Јахја пашиној дзамији, МУП је саопштио да је блокирао неке групе на друштвеним мрежама, преко којих се позива на насиље, као и да прати особе које иза тога стоје.

Двојица малолетних Албанаца бацилли су јуче поподне сузавац у једном аутобусу у Скопљу, што је био најновији у низу инцидената након протеста 1. и 2. марта. У Скопљу су прво у прошли петак протестовали Македонци, незадовољни именовањем бившег команданта такозване албанске Ослободилачке народне армије (ОНА) Талата Џаферија за министра одбране, када је дошло до сукоба младића македонске и албанске националности.

Према саопштењу МУП-а, било је повређено најмање седам грађана и 11 полицајаца, а десетак младића је приведено у полицију. Албанци су већ наредног дана на то одговорили демонстрацијама, што је завршено насиљем испред зграде Владе, када је повређено 13 полицајаца и исто толико грађана, осам је било приведено, а запаљен је аутобус градског саобраћајног предузећа и хаварисано више полицијских и приватних возила.

ТАНЈУГ