Државни врх издају Косова представља као „компромис“

Ivica Dacic izdajnikБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да државни врх путује у Брисел како би у разговорима који следе о паралелизму косовских институција презентовали државно јединство и потврдили да Београд хоће договор, а то никако није прихватање косовског устава.

Дачић је рекао и да не очекује превише да представници међународне заједнице изврше притисак на Приштину јер су, како је навео, навикли „да притискају Србију“.
„Кад вршите превелики притисак може да пукне. Ми више немамо где, то што смо предложили, предложили смо искрено и ниједан Србин неће више понудити од овога, битне су само надлежности“, рекао је Дачић.

Премијер је новинарима рекао да Србија неће променити ставове због добијања датума за почетак преговора о чланству у ЕУ истакавши да је предлог председника републике Томислава Николића изузетно прихватљив и да нема разлога да га Приштина одбије јер и у другим државама Европе постоје аутономне области, регије, кантони.
„Питао сам их – ако може да постоји Северна Ирска, у Италији аутономне регије, кантони, полиција којима управља локална самоуправа зашто не може на Косову, одговорили су ми да то личи на Републику Српску“, рекао је Дачић и додао да је РС амерички изум створен у Дејтону и да такво решење не дозвољавају на Косову јер мисле да ће бити фактор разбијања КиМ.

Премијер је рекао да је потребно донети уставни закон о надлежностима које би се повериле заједници српских општина на Косову и да је зато вероватно потребна и промена Устава.

Дачић је новинарима у Кумодражу рекао да државни врх није разговарао на тему промене Устава.
„Ако следимо логику усвајања платформе и резолуције о Косову у скупштини у том случају следи донешење уставног закона којим би се надлежности повериле заједници српских општина“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је процедура за промену Устава компликована, да је за то потребна широка сагласност, јер је према његовој оцени постизање консензуса немогуће.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП