Македонија: Министар одбране условно осуђен због ометања полицајца

talat-dzaferiСкопље – Нови македонски министар одбране Талат Џафери био је осуђен на условну казну затвора због ометања полицајаца у обављању службене дужности.

Због његовог именовања избили су сукоби у Скопљу.

Како преноси портал Балкан инсајт, Џафери је 2008. првостепено осуђен на шестомесечну казну затвора, условно две године, пошто га је суд у Тетову прогласио кривим за ометање полицијског службеника после протеста његове Демократске уније за интеграцију, политичке странке Албанаца која је сада у владајућој коалицији.

Према коначној пресуди из 2011. године, у коју је Балкан инсајт имао увид, суд у Тетову одлучио је да Џаферија, тада већ посланика, не пошаље у затвор, већ да му изрекне двогодишњу условну казну која истиче овог месеца.

Премијер Никола Груевски предложио је Џаферија за министра одбране 18. фебруара, пре него што је истекла двогодишња условна казна, а мала опозициона странка Достојанство, која заступа полицијске и војне ветеране из сукоба 2001, навела је пресуду као још један контрааргумент да се Џафери нађе на челу војске против које се борио 2001.

Македонски ветерани из оружаног сукоба покренули су иницијативу за скупљање 150.000 потписа неопходних да се о Џаферијевом именовању одлучује на референдуму.

Због именовања Џаферија организовани су протести који су у петак и суботу прерасли у сукобе с полицијом. Прво су млади Македонци у петак изразили незадовољство због именовања Џаферија, а онда су наредног дана на улице изашли Албанци, организујући контрамитинг. Током два дана насиља повређено је 30-ак људи, уништена су возила и запаљени аутобуси.

Нови протест Албанаца најављен је за петак.

Танјуг