Мисионарско крштење у катакомбном манастиру Свих Српских Светитеља у Аустрији (Беч – Гринбах)

Катакомба у Гринбаху - Аустрија о. Пантелејмон 2016. 1

Новокрштени: слуга Божији Јефрем (Сирија)

Катакомба у Гринбаху - Аустрија о. Пантелејмон 2016. 6

Кум: слуга Божији Натанаило (Словачка)

У времену духовне оскудице, издаје Православне вере и комерцијализације свете Цркве Божије од стране екумениста и новотараца у СПЦ, ЕРП у егзилу наставља свој благословени пут сведочења и чувања наше светосавске вере и ширења православне мисије која је органски део Православне Цркве основане од Господа нашег Исуса Христа и Његових ученика – светих Апостола. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа Артемија, боравио сам у недељу 14. по Духовима и на празник Крстовдан у катакомбном манастиру Свих Српских Светитеља, у месту Гринбах код Беча у Аустрији.

Љубављу и добротом својих домаћина, оца Димитрија, искушеника Ивана и верујућег народа тог краја, примљен сам топлом добродошлицом и осећао сам се као међу духовним родом најрођенијим и као у било ком другом катакомбном манастиру ЕРП у егзилу у отаџбини. Потпуно и верно је и у овај део Аустрије пренет дух наших светосавских светиња. Поред одслужених светих литургија, одржао сам и предавање на тему православне мисије у Африци које је пропраћено са великим интересовањем и пажњом од стране окупљених верника и парохијана.

Катакомба у Гринбаху - Аустрија о. Пантелејмон 2016

Свакако да је важан догаћај и значајан мисионарски подухват било и крштење брата Јефрема, родом из Сирије. Кум на крштењу је био брат Натанаило (Словак) који је по благослову оца Димитрија, шест месеци ревносно припремао новокрштеног Јефрема за примање свете тајне крштења. Благодарећи Господу Богу који нам је подарио предиван сунчани дан и захваљујући практичним могућностима на лицу места, ова Света Тајна је извршена трократним погружавањем. Иначе, нашу богомољу у Аустрији већ дуже времена редовно посећује и неколико православних породица из Словачке (њих двадесетак) који су веома ревносни у вери и негују искрену жељу да се у перспективи оснује један катакомбни манастир (или парохијска црква) и у њиховој земљи гладној и жедној истинске, неискварене и чисте вере православне.
Катакомба у Гринбаху - Аустрија о. Пантелејмон 2016. 4

Интересантан је и податак да је од десет људи који су се до сада крстили у овом светом манастиру, само један био Србин и по оцу и по мајци док су остали били или из мешовитих бракова или припадници неке друге националности. Са овом катакомбном светињом су у контакту и свештеници из Пољске, Енглеске и још неких европских држава, а такође ту долазе и Срби из Немачке, Словеније и суседних држава. Манастир Свих Српских Светитеља у Аустрији (ЕРП у егзилу) има велики духовни потенцијал и перспективу, нарочито на пољу мисије и о овој теми ћу више написати у тексту о самом манастиру који би требао да се објави у серијалу текстова: „Скривени духовни бисери ЕРП у егзилу“.
Катакомба у Гринбаху - Аустрија о. Пантелејмон 2016. 3

Молитвама нашег духовног оца Преосвећеног Епископа Артемија са чијим светим благословом је основана ова светиња и молитвамаПреосвећеног Епископа Максима (који је руководио оснивањем катакомбног манастира Свих Српских Светитеља у Аустрији), Милостиви Господ да спасе и помилује верни народ који у све већем броју долази у аустријску катакомбу и братство манастира на челу са протосинђелом Димитријем!

Архимандрит Пантелејмон (Јовановић)

На дан св. мученица Вере, Наде и Љубави и мајке им Софије
17/30. септембар 2016. године