Скопље: Бачен сузавац у аутобусу, лакше повређена девојка

skopljeСКОПЉЕ – Двојица малолетних Албанаца бацилли су данас поподне сузавац у једном аутобусу у Скопљу, што је најновији у низу инцидената након протеста 1. и 2. марта, а дан уочи новог протеста Албанаца у Скопљу, најављеног за сутра.

Инцидент се догодио у скопском насељу Маџари, када су двојица 16-годишњака албанске националности, ушла у приватни аутобус градског превоза и бацили сузавац. У инциденту је лакше повређена 16-годишња девојка, која је пребачена у болницу, након чега је пуштена.

Починиоци су приведени су у полицијску станицу.

МУП је саопштио да је до сада идентификовано око 10 учесника ранијег протеста, међу којима три малолетника, против којих ће бити поднете кривичне пријаве.

Уочи новог протеста Албанаца у Скопљу, најављеног за сутра у подне након молитве у Јахја пашиној дзамији, МУП је саопштио да су блокиране неке групе на друштвеним мрежама, преко којих се позива на насиље, а прате се и особе које стоје иза тога. Укупно 17 грађанских удружења и невладиних организација прикључило се данас иницијативи „Заложи се за мир“ и заједнички позвали омладину да се не продаје за ситне интересе, а институције да спрече насиље. Позив је упућен из Старе скопске чаршије као симбола који спаја и укршта путеве грађана.

МУП је апеловао до грађане да надвлада разум и да престане насилничко понашање.

Исте поруке су данас упутили Комисија за односе са верским заједницима и религијских група, као и Исламска верска заједница током јучерашњег дана.

У Скопљу су прво у прошли петак протестовали Македонци, незадовољни именовањем бившег команданта ОНА, Талата Џаферија, за министра одбране, када је дошло до сукоба младића македонске и албанске националности. Према саопштењу МУП-а, било је повређено најмање седам грађана и 11 полицајаца, а десетак младића је приведено у полицију.

Албанци су већ наредног дана на то одговорили демонстрацијама, што је завршено насиљем испред зграде Владе, када је повређено 13 полицајаца и исто толико грађана, осам је било приведено, а запаљен је аутобус градског саобраћајног предузећа и хаварисано више полицијских и приватних возила.

ТАНЈУГ