ВИСОКИ представник Валентин Инцко је у служби бошњачке политике у БиХ и зато ни он, ни стране дипломате неће да одлучују о Дану Српске, већ искључиво народ РС!

То је изјавио председник Републике Српске Милорад Додик реагујући на став Валентина Инцка да се залагањем за одржавање референдума о Дану РС „Додик игра ватром“.

– Ако има имало поштења и коректности и ако ико овде жели да буде правичан, онда би морао рећи да је играње ватром ово што је урађено путем притисака на Уставни суд и одлуке странаца, а не нешто друго – рекао је Додик.

Коментаришући последње изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о референдуму, председник Српске је поручио да нема средњег пута.

– Српска је светиња и за 9. јануар нема компромиса – поручио је Додик.

Додик је рекао да је РС сигурна и позвао грађане Српске да 25. септембра изађу на референдум о Дану Републике.

– Морамо бити окупљени да изађемо на референдум, јер треба нам снага, мени и свим другим политичарима, да можемо да кажемо – народ је гласао, овде се народ пита, а не странци – казао је Додик.

Он је нагласио да РС жели да буде део света, али не и да земљом управљају странци.

– Бранимо светињу српског народа, наш начин живота, језик, писмо, веру и крсну славу, уверени да никоме не сметају, јер ми то никоме не бранимо, желимо да РС буде добра за све, али нико Републиком Српском неће управљати из Сарајева – каже Додик.

Председник СП Петар Ђокић сматра да референдум о Дану РС није никакав хир, већ да је потребан како би се зауставиле неправедне одлуке Уставног суда БиХ.

Ђокић је рекао да Уставни суд БиХ, у којем су три странца и два Бошњака – високи функционери СДА, прегласавањем српских и хрватских судија доноси одлуке штетне за српски, а некад и за хрватски народ.

– Та пракса се мора зауставити, у противном постоји могућност да се почне оспоравати и назив РС, као што је у претходном периоду урађено за називе неких општина и у случају химне и грба РС – нагласио је Ђокић.

Он каже да политичари у Сарајеву имају подршку неких међународних кругова, а већина њих треба да има у виду да долази из земаља развијене демократије, где је референдум нормална појава. Ђокић је рекао да се у РС тражи то исто и ништа више.

ЂОКИЋ СИГУРАН У ГРАЂАНЕ

РЕФЕРЕНДУМ је у недељу, 25. септембра, а у понедељак 26. септембра ништа драматично се не спрема, нити ће се десити. То ће бити само прилика да народ слободно каже своју вољу – навео је Ђокић.

Он каже да је сигуран да ће грађани подржати да РС има свој дан и да тај дан буде 9. јануар.


Извор: Вечерње новости