Најава два скупа у Скопљу, МУП будно прати дешавања

SKOPLJEСКОПЉЕ – МУП Македоније будно прати сва дешавања на друштвеним мрежама поводом најава да ће се у петак након молитве у џамији одржати протест Албанаца док се за суботу договара контрапротест Македонаца.

Полиција до данас није примила најаву ни за један скуп, али кажу да прате поједине странице и профиле и да већ имају сазнања о одређеним појединцима у вези организације два протеста.
„Чак и уколико не добијемо најаву, ми ћемо преузети све неопходне мере безбедности и пре и након одржавања протеста“, каже портпарол МУП-а Иво Котевски.

После инцидената који су се догодили прошлог петка и суботе, полиција је распоредила припаднике око Бит Пазара који је граница где почиње општина Чаир која је претежно насељена албанским становништвом, али и испред скоро свих средњих школа да би се спречили евентуални инциденти.

Мере предострожности су преудузете и после неколико инцидента који су се протеклих дана догодили у аутобусима јавног превоза и на аутобуским стајалиштима, углавно око Бит Пазара, а у којима је било петоро повређених.

Поред тога, два аутобуса су била каменована.
„У одређеним случајевима имамо сазнања о учесницима, али још се ради на расветљавању инцидената“, каже Котевски.

Данас се огласила и Исламска верска заједница која је тражила да се прекине насиље, да се не злоупотребљавају деца и упутила апел политичким странкама да у време кампање не злоуотребљавају децу, међурелигијске и међуетничке односе.

ТАНЈУГ