Додик: Сребреница је део Српске и то нико неће променити

Милорад ДодикБАЊАЛУКА – Сребреница је територијално, локална заједница у оквиру Републике Српске, и у том погледу никакав референдум ни било шта друго неће то промијенити, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

Процедура Уставом БиХ предвиђа да о тим питањима разговарају два ентитета, а не никакве унилатералне одлуке било кога, објаснио је он.

„С друге стране, тамо у парламенту су и Срби, тако да је то само јуначење без покрића, и у том погледу апсолутно неприхватљиво и неодрживо и неће се ни десити“, рекао је Додик за Радиотелевизију Републике Српске.

Према његовим речима, веома је јасно да је уставним поретком предвиђена и расподела територије и да референдум РС о Дану Републике није питање територије нити било шта друго везано искључиво за питање која су регулисана Уставом.

Начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић потврдио је раније данас да ће наредне седмице бити одржан састанак, како је казао, пробосанских политичких актера, на којем ће се договорити детаљи иницијативе о референдуму за издвајање Сребренице из Републике Српске.

О тој иницијативи расправљаће се на првој наредној седници Скупштине општине Сребреница, рекао је Дураковић за Ал Џазиру.

srebrenica-putokaz

Бошњачки представници у Скупштини општине Сребреница иницирају расправу о издвајању те општине из Републике Српске, као одговор на одлуку Уставног суда да нема препрека за одржавању референдума о Дану Републике Српске.

Председник Додик изјавио је у четвртак да више нема препрека за одржавање референдума у Републици Српској 25. септембра.

Одлука о референдуму уследила је након што је Уставни суд БиХ, реагујући на апелацију члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, донео одлуку да обележавање 9. јануара као Дана РС-а није у складу са државним уставом.


Извор: ТАНЈУГ