Како смо сазнали од Никице Милановића, који у близини цркве има кућу и пословни објекат, о свему је обавештена и брчанска полиција, која је направила службену белешку.

– Како се испоставило, коњи су власништво извесног Халила Хусеинбеговића који држи један угоститељски објекат у близини. Полиција је по позиву врло брзо дошла и позвала власника да коње изведе из дворишта. Ту је био и протонамесник Никола Лукић, старешина храма, који је дошао на позив неког од верника. Верујем да ће надлежни адекватно санкционисати власника коња како се овакви ексцеси не би понављали – рекао нам је Милановић.

Коњски измет пред црквом, Брчко

Иначе, храм је првобитно освећен 1935. године, да би 1992. био у потпуности порушен. На његовим темељима 2007. године саграђена је и освећена истоветна црква каква је постојала пре рушења.

СПОМЕНИК

У ПОРТИ овог храма у току је изградња споменика за 23 страдалих Срба из овог села у последњем рату. У Церику су до 1992. године живеле 104 српске и четири хрватске породице. На своја огњишта после 1995. године вратило се 20 српских породица.


Извор: Вечерње новости