Викиликс Црна Гора: Власт мисли да има сјајну дипломатију

milo depardje cgУ мејловима агенције Стратфор, препричан “бизаран” разговор са амбасадорком Црне Горе у ЕУ

Црна Гора не жури ка Европској унији, јер би чланство пореметило визију по којој би та земља требало да постане дестинација за супер богате у Европи, пише у анализи приватне обавјештајне агенције Стратфор међу чијим клијентима је и Влада САД.

У једном од бројних мејлова међу којима се помиње Црна Гора, а које је објавио Викиликс, анализира се спољно-политички положај Црне Горе и њена политичко-економска стратегија након обнове независности.

Аналитичар Стратфора Марко Папић наводи да је Мило Ђукановић, који је на челу државе, знао шта ради приликом одвајања земље.

„Одвајање од Србије значи заобилажење Београда и федералних царинских и банкарских контрола, два сектора које би Црна Гора могла да искористи да подстакне високо профитабилно лично банкарство (прање новца), као и сумњиву трговину, ако не и потпуни шверц“, наводи се у анализи из августа 2008.

Додаје се да Европи понестаје оф-шор, егзотичних, изолованих игралишта јер су Кипар и Луксембург у ЕУ, а Монако и Лихтенштајн под надзором Брисела.

Зато се Црна Гора види као мјесто које може да привуче руске милијардере који полако напуштају Кипар, док је Монако сада више атрактиван и доступан за „бекпекере“ из Европе.

Тиме је Монако изгубио своју мистичност и осјећај важности коју супер богати траже, а Црна Гора може да попуни ту „рупу“, наводи се у анализи.

Напомиње се да можда није случајно што је једном од филмова у серијалу о Џејмс Бонду, Црна Гора преко казина приказана као мјесто за богате и опасне.

Указује се да таква Црна Гора не може да има бенефите од чланства у ЕУ, уз оцјену да је могуће да ће Црна Гора бити вјечити кандидат за чланство, “увијек дјеверуша, никад млада”.

„У међувремену, искористиће све добробити блиског односа са ЕУ и могућег чланства у НАТО, све док је придруживање Бриселу само далека визија која осигурава стабилност богатим посјетиоцима, а омогућава поигравање са досадним правилима и прописима“.

Додаје се да ове инвестиције Црној Гори доносе више новца и економске активности, него што би то било у случају чланства у ЕУ, али ће бити ометане из Брисела.

„Због тога је могуће да ће Црна Гора полако наставити свој пут ка визији да постане најбоља дестинација за супербогате у Европи”, закључује се у депеши.

У јуче објављаним мајловима, аналитичари Стратфора углавном прикупљају новинске чланке који се тичу односа Црне Горе са Русијом, дешавањима у региону, случају Шарић, доласка Таксина Шинаватре у Црну Гору док се дио односи на њихове међусобне и личне коментаре у којима Папић износи негативан став о идентитеу Црногораца које назива “правим Србима”.

Папић: Састанак са Милачић „врло бизаран“

„Мисле да зато што су тако мали и тако сјајни у дипломатији (!), да могу да буду Луксембург Европе“, наводи се у мејл који је Папић упутио колегама из Стратфора након разговора са тадашњом амбасадорком Црне Горе при ЕУ Славици Милачић.

У мејлу се наводи да је састанак био “врло бизаран” и да је амбасадорка причала као да је Црна Гора на аудицији за неко такмичење.

„У суштини, Црна Гора мисли да може да ради исто што и Србија, а то је да има спољну политику која ће моћи у сваком правцу да се креће“, додаје се маилу послатом у септембру 2009.

Пошиљалац додаје и да га је амбасадорка „мазала“ причом како је у Црној Гори организовани криминал на ниском нивоу, те да су руске инвестиције у потпуности добронамјерне. Шеф црнмогорске дипломатије у то вријеме био је Милан Роћен.

У НАТО само због Србије

У анализи од 7. децембра 2009, три дана након што је Подгорица добила позив да се укључи у МАП (Акциони план за чланство) у НАТО-у, наводи се да Црна Гора за ту Алијансу није стратешки важна, осим као посљедња веза Србије са Јадранским море.

„Једина земља у региону која сматра Црну Гору стратешки важном је Србија, због луке Бар коју српска влада покушава купити. За Београд то је једина веза са морем од распада Југославије“, пише у документу под насловом „Црногорско чланство и позиција Србије“.

Након што се Црна Гора придружи НАТО-а, сматрају у Стратфору, Србија ће бити потпуно окружен ЕУ и НАТО чланицама, а Београд ће морати да бира између дубље изолације и чланства у Алијанси. Оцјењује се да не треба очекивати да ће се односи са Србијом погоршати након уласка Црне Горе у НАТО.

Вијести онлајн / СРБИ НА ОКУП