Рио: Транспарент полиције на аеродрому „Добродошли у пакао“

РИО ДЕ ЖЕНЕИРО – Месец дана пре почетка Олимпијаде, полицајци у Рију су протесте због неисплаћених зарада преселили са скупштинског платоа на међународни аеродром, где дочекују туристе са транспарентом на којем пише „Добродошли у пакао“.

Рио полицијски протест - Добродошли у пакао

Протес стотинак радника хитних служби Рија, укључујући ватрогасце, преместио се са скупштинског платоа на Галео међународни аеродром, који очекује долазак око пола милиона туриста због Олимпијских игара које почињу 5. августа, преноси АФП.

Полицајци на аеродрому носе транспарент на којем пише „Добродошли у пакао. Полицајци и ватрогасци не добијају плате, тако да, ко год дође у Рио де Женеиро, није безбедан“.

По аеродромском поду су положене лутке обучене у полицијске униформе које симболизују 50 полицајаца убијених у Рију од почетка године.

Како наводи АФП, полиција у Рију је прошле недеље почела уличне протесте, укључујући овај на аеродрому, због вишемесечних неисплаћених зарада док се њихова држава налази на граници банкрота.

Рио де Женеиро се, пред Олимпијаду, суочава са ризиком од банкрота, вирусом Зика, повећањем броја убистава од 15 посто од почетка године, оружаним сукобима полиције и нарко дилера, а није завршен и обећани метро за бржи превоз током трајање Игара.

Све већи проблем су и уличне пљачке, па је тако опљачкан и камион који је превозио ТВ опрему, вредну 445.000 долара, која је намењена преносима Олимпијских игара.

Градоначелник Рија криви државу за безбедносне проблеме.

„Ово је најозбиљнији проблем у Рију, а држава ужасно лоше реагује“ рекао је градоначелник Едуардо Паес.


Извор: ТАНЈУГ