Скопље: 10 људи повређено у нередима

skoplje siptari prave neredeНајмање 10 људи је повређено, три возила су демолирана, а један аутобус је спаљен у нередима у центру Скопља, испред зграде македонске Владе.

Нереда је било у суботу и у ширем центру Скопља, рекао је портпарол полиције Иво Котевски. Он је додао да су за време протеста поломљени и саобраћајни знаци, аутобуска стајалиста, али највећа штета нанета је приватним објектима и возилима.

Протести су почели око поднева, као одговор на протесте на којима су у петак учествовали Албанци. Полиција се повукла око 16 сати, а демонстранти су се такође повукли.

Сукоб је ескалирао када су прво демонстранти бацали камење на полицајце и зграду владе, а затим су почели да ломе возила која су била поред пута.

Након тога њихов револт је настављен и у ширем центру код места названог „Бит пазар,“ насељеном етничким Албанцима, где су се опет сукобили са полицијом која је употребила сузавац, транспортере и специјалце.

Стање у Скопљу је током суботе увече било мирно, али у граду је присутно снажно полицијско обезбеђење. У протестима у Скопљу у петак повређено је 18, а ухапшено 16 особа. Повређена су лица албанске националности.

Повод за „албанске“ протесте био је то што се група македонских војних ветерана из удружења „Достојанство“ побунила због именовања Талата Џаферија за министра одбране, иако је он био припадник такозване Ослободилачке народне армије.

ВЕСТИ