Фарса на суђењу у Сарајеву: 25.000 евра за лажни исказ о Насеру Орићу

Министарство унутрашњих послова РС покренуло је обимну истрагу о притисцима на сведоке у случају Насера Орића, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Naser OrićКако за наш лист откривају одлично обавештени извори, истражиоци МУП РС последњих месеци прикупили су бројне доказе о незапамћеним притисцима на сведоке тужилаштва у предмету који се пред Судом БиХ води против ратног команданта бошњачких снага у Сребреници. О томе је, према речима наших саговорника, детаљно обавештено Тужилаштво БиХ.

– Суђење Насеру Орићу за ратне злочине против заробљених српских цивила и војника одвија се у немогућим условима. Сведоци тужилаштва изложени су готово свакодневним притисцима, претњама и уценама, о чему је МУП РС већ прикупио обимну документацију и доставио је надлежнима у Тужилаштву БиХ – истичу наши саговорници.

Они додају да се притисци на сведоке одвијају по већ добро уходаним шаблонима, који, према речима наших извора, подразумевају нуђење мита за лажно сведочење, као и класичних претњи сведоцима и члановима њихових породица.

– Сведоцима тужилаштва Орићеви сарадници по Сребреници и Братунцу нуде од пет па чак до 50.000 КМ у замену за исказ који оптуженог неће довести у везу са почињеним злочинима. Истражиоци МУП РС дошли су до података да су у тај посао уплетени и поједини Срби који сведоцима нуде новчану корист, обнову кућа и друге привилегије у замену за лажно сведочење или одустајање од појављивања пред судом. Нису ретке ни претње онима који не прихватају овакве понуде – тврде наши извори.

Тако се, између осталог, издваја случај једног познатог братуначког бизнисмена, чији је идентитет познат редакцији „ЕуроБлица“, а који је, према тврдњама наших саговорника, једног свог радника, иначе важног сведока у предмету против Орића, уценио даљњим радним ангажманом уколико буде сведочио против бошњачког ратног команданта.

– Тај сведок је инспекторима МУП РС испричао да му је газда фирме у којој ради донео откуцано сведочење у којем се Орић ни на који начин не терети за злочине. У противном, газда му је поручио да више не долази на посао. Тај, као и бројни други случајеви притисака на сведоке пажљиво су документовани и предати Тужилаштву БиХ – истичу наши саговорници.

Из Тужилаштва БиХ јуче нам је кратко саопштено да не могу коментарисати ову тему.

Којић: Нерегуларни услови

Milorad KojićДиректор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић за „ЕуроБлиц“ каже да и ова институција поседује сазнања да се суђење Насеру Орића одвија у нерегуларним условима.

– Јавна је тајна да су сведоци тужилаштва изложени страшним притисцима. У таквим условима немогуће је очекивати правично суђење и пресуду која ће задовољити жртве – сматра Којић.


Извор: Блиц