На недавно одржаном састанку Савета за демографску слику РС, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић нагласила је значај што раније едукације о репродуктивном здрављу становништа и да је то једна од водећих идеја кад је у питању појачање мера популационе политике.

– Једна од идеја је да се од следеће школске године у основне школе од петог разреда и у све средње школе као час разредног старешине уведу предавања о репродуктивном здрављу. Предмет „сексологија“ обухватио би различите теме о односу младих људи према сексу и репродукцији уопште, али и теме које се тичу полно преносивих болести, последица касне едукације и слично, а предавања би, осим разредних старешина и наставника, држали и различити стручњаци из ове области – рекла је Давидовићева и подвукла да јој је то један од главних задатака текућег мандата:

– Иако је то тема о којој се говори годинама, она је један од основних циљева мог мандата и ја ћу се потрудити колико буде у мојој моћи да га спроведем у дело.

С друге стране, директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић сматра да је то изразито комплексан процес и да је увођење прилагођеног садржаја у већ постојеће, сродне предмете, као што је биологија, за сада довољан ниво едукације за младе.

– Увођење новог предмета на већ постојеће било би велико оптерећење за ученике. Такође, кршио би се закон о основној школи, на основу којег се зна тачан број предмета за одређени школски програм основних и средњих школа. На ранијим састанцима надлежних министарстава и нашег завода установили смо да је тренутно најбоље решење увођење прилагођеног материјала у већ постојеће предмете, односно часове биологије и одељенске заједнице, а у којој мери се то спроводило, и у којој се спроводи до сада, зависи и од стручних сарадника унутар самих школа. Сматрам да је то за сада довољно, што не значи да у неком будућем периоду нећемо разматрати и могућност увођења посебног предмета о репродуктивном здрављу у школе. Наравно, то ће онда подразумевати да се смањи број часова из неког од постојећих предмета, како би сексологија нашла своје „фиксно“ место у школском систему – рекао је за „Новости“ Предраг Дамјановић.


„ГУГЛ“ ПРЕСТИЖЕ ПРЕДАВАЧЕ

Верица Глиговић истиче и све масовнију примену интернета код основаца, односно доступност различитих информација, услед чега је врло тешко утицати на то на који начин ће селектовати то што виде, односно, прочитају тамо. Ипак…

– Говор о увођењу сексуалног васпитања као предмета пре неколико година односио се искључиво на средње школе. Данас када су „Гугл“, а и све друштвене мреже ушли чак и у ниже разреде основних школа, кад је деци доступно све што је онлајн, на нама, просветним радницима, одељенским старешинама, учитељима, а и родитељима је да децу на прави начин информишемо, помогнемо им да разлуче које информације су им корисне, а које не. За разлику од средњошколаца, основци још нама верују више него „Гуглу“.


Наставница српског језика у Основној школи „Змај Јова Јовановић“ у Бањалуци, али и разредни старешина једном шестом разреду, Верица Глиговић, сматра да је пожељно појачати едукацију о репродуктивном здрављу у нижим разредима, јер се старосна граница уласка адолесцената у полне односе сваке године снижава.

– Ми свакако на часовима одељенске заједнице и сада причамо о пубертету, о мушко-женским односима, а у старијим разредима се на часовима биологије обрађује репродуктивно здравље. Увођењем новог предмета, или корекцијом постојећих садржаја, важно је да у сарадњи с родитељима децу исправно информишемо и сви заједно допринесемо томе да се смањи број нежељених трудноћа, абортуса и оболелих од полно преносивих болести. Корекција часова одељенске заједнице и додатна едукација одељенских старешина свакако би били корак напред у решавању овог проблема – рекла је Глиговићева.


Извор: Вечерње новости