Шиптари изазивају нереде у Скопљу

siptari u skoplju 1СКОПЉЕ – Македонска полиција данас је употребила сузавац како би разбила велику групу демостраната албанске националности који су протестовали због јучерашњег насиља на протесту младих македонске националности који су тражили смену министра одбране Талата Џаферија.

Према непотврђеним информацијама, у данашњим протестима је повређено више особа, међу којима су и полицајци и случајни пролазници, четири особе су приведене, а било је и превртања возила.

Након мирног почетка протеста код Јахја пашине џамије, окупљени су кренули према влади, где су почели да бацају каменице на полицајце и према владиној згради.

Већи инциденти су настали када је део окупљених кренуо ка тргу у центру града, гађајући објекте у околини зграде владе, након чега је полиција употребила сузавац да их разбије. Демонстранти су том приликом поцепали и запалили македонску заставу.

Македонски МУП још се није званично огласио поводом данашњих протеста, али је, на конференцији за новинаре поводом јучерашњег скупа речено речено да је приведено 18 особа, петорица грађана и 11 полицајаца. Међу повређенима је било и малолетних особа албанске и македонске националности од 13 до 28 година.

Инциденти су јуче почели испред зграде владе и трајали до касно у ноћи, а повод је био именовање бившег команданта ОНА Талата Џаферија за министра одбране. Како су рекли представници МУП-а, тај протест су преко друштвених мрежа организовале навијачке групе, а подржали су га представници удружења бранитеља.

ТАНЈУГ