Одлука, донесена прегласавањем Срба, по којој статус сталних становника добија 196.000 људи из дијаспоре, већином Бошњака, ипак је у Српској донела нешто позитивно – успела је коначно да уједини власт и опозицију Српске у ставу „не прихватамо сарајевску превару“!

Најава председника Српске Милорада Додика и члана Председништва БиХ из РС Младена Иванића да РС неће признати резултате пописа по овој одлуци, која је донесена без сагласности Завода за статистику РС и српских представника у Агенцији за статистику БиХ, наишла је на жестоку осуду политичара из ФБиХ, али и представника међународне заједнице.

Иванић и Додик су поручили да одлука мора бити поништена и да је „ово црвена линија испод које РС не може ићи“, због које ће институције РС највероватније прекинути сарадњу са Агенцијом за статистику БиХ.

И лидери СДС Младен Босић, ПДП Бранислав Бореновић и НДП Драган Чавић казали су да је одлука неприхватљива за РС.

На ове тврдње експресно је реаговала канцеларија високог представника у БиХ Валентина Инцка и поручила да „јавне личности не би требало да подгревају тензије, мржњу и радикализам“. Одмах се огласила и америчка амбасада у БиХ која је саопштила да подржава одлуку о објави резултатата пописа.

– Настојања да се спречи овај процес нису у интересу грађана БиХ – кажу у Амбасади САД у БиХ.

Српска, међутим, остаје при свом и захтева да одлука буде враћена на разматрање у Савет министара БиХ.

БОСИЋ: РС ДА ОБЈAВИ СВОЈЕ ПОДАТКЕ

НИКО неће подићи руку за било шта што би легитимизовало попис који не одражава стварну слику становништва у БиХ – став је лидера СДС Младена Босића.

– Уколико не буде спремности да се поништи донесена одлука око коначног сабирања гласова, ми тражимо од Завода за статистику РС, чије су власништво подаци у РС, да објави стварне податке у РС, па нека свако себи сабира – изјавио је Босић.


Извор: Вечерње новости