ВЛАЈКИ: Убрзана „бошњакизација“ Српске

Универзитетски професор Емил Влајки упозорио је на убрзану „бошњакизацију“ Републике Српске коју форсира међународна заједница.

„Након њеног јучерашњег наступа, као и одлуке Уставног суда БиХ о легитимности `босанског језика`, нема више никакве сумње да се предвиђа укидање Република Српска најкасније унутар календарске 2019. године“, истакао је Влајки, који је и предсједник Партије економске и социјалне правде.

Он тврди да је „извјесно да ће парламентарна већина у 2018. години укинути садашњи назив Република Српска“, саопштено је из ове политичке партије.

„Ако се одмах институционално не стопира, не успротиви, не анулира умјетно увећан прираст од 200.000 душа, неће се моћи више никако спријечити даље `напухавање` бошњачке популације и стварање бошњачке парламентарне већине у Републици Српској 2018. године“, упозорава Влајки.

Он тражи од свих институција у Српској и БиХ, посебно од предсједника Републике Српске Милорада Додика, Народне скупштине, Уставног суда и представника Републике Српске да објаве реално стање пописа становништва у Српској и да се методологија, коју користи Агенција за статистику БиХ, прогласи неважећом.

Влајки сматра да је потребно обавијестити међународну јавност да ће у случају наметања „напуханих“ резултата пописа становништва, представници Српске одмах напустити институције БиХ.

„Ако се из било којег разлога ово не уради, ако се не успостави српско јединство, за пар година Република Српска неће више, чак ни формално, постојати“, закључио је Влајки.