Путин на Светој гори на месту византијских царева (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин, који борави у дводневној посети Грчкој, допутовао је на Свету Гору поводом прославе хиљадугодишњег руског присуства на Атосу.

Putin na Svetoj GoriПредседник Русије Владимир Путин је у Кареји присуствовао свечаној литургији у његову част.

Путина је у Кареји дочекало око 20 игумана манастира и 20 представника монаха, као и представник васељенског патријарха под чијом је Света Гора јурисдикцијом.

У кратком обраћању Путин је захвалио Цариградској патријаршији и грчкој Цркви на њиховој улози у јачању односа Грчке и Русије.

„Овде на Светој Гори, урађен је велики и важан посао на моралним вредностима“, рекао је Путин, коме је ово друга посета Светој Гори.

Медији преносе да је у манастиру Успења пресвете Богородице, Путин био смештен у некој врсти столице или престола, који је до сада био резервисан само за византијске цареве.

Руски председник је после литургије разговарао с председником Грчке Прокописом Павлопулосом.

Путин ће посетити и руски манастир Светог Пантелејмона, где живи око 70 руских, украјинских и других православних монаха. У манастиру ће присуствовати прослави 1.000 година присуства руских монаха на Светој Гори.

На Свету Гору у петак је допутовао и поглавар Руске православне цркве Кирил.

Током посете Путина, на Светој Гори су уведене јаке мере безбедности, а поред велике пратње руског председника, били су присутни и бројни грчки полицајци, припадници обалске страже, рониоци и снајперисти. Посете ходочасника руском манастиру отказене су пре две седмице.


Извор: Б92