Лавров: САД још нису сазреле за реалну војну координацију са Русијом у Сирији

Сједињене Државе још нису сазреле до стварне координације са Русијом када су у питању војна дејства у Сирији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Sergej Lavrov 0002Министар је подсетио да откад су руске ваздушно-космичке снаге на захтев сиријске владе почеле операције против терориста у Сирији, Москва „Американцима и коалицији предлаже да успоставе стварну координацију у борбеном смислу“.

„Они су у почетку били спремни само на механизме за избегавање инцидената. Затим су се сложили да се успостави линија за размену информација о томе ко се придружио режиму престанку ратних дејстава, али још нису сазрели до праве борбене координације“, рекао је Лавров након састанка Русија — Савет за сарадњу арапских држава Персијског залива.

САД су обећале Русији да ће постићи раздвајање опозиције од терориста у Сирији, али досад се то није десило.

„Још од фебруара ове године у оквиру Међународне групе за подршку Сирије и билатералним каналима Американци су нам обећали да ће ускоро преко својих представника успети да територијално раздвоје патриотску опозицију од Нусра фронта. Досад се то није десило, иако је Савет безбедности УН прогласио прекид војних дејстава пре три месеца“, изјавио Лавров након састанка стратешког дијалога Руска Федерација — Савет за сарадњу арапских држава Персијског залива.

Он је додао да је вероватно свако ко је желео да оде са положаја где се налазе терористи и званично се придружи режиму прекида војних дејстава имао много прилика да то учини.

Руски министар је истакао да је зато руска страна „предложила америчким партнерима да одреди 25. мај као датум одвајања свих који су спремни за политичко решење од оних који не желе да се придруже престанку војних дејстава“.

„Американци су проучавали наш предлог, постојали су неки контакти, између осталог и на војном нивоу. На крају су тражили да им дамо још мало времена да се одлуче, и ми смо им изашли у сусрет“, додао је Лавров.


Извор: Восток