Зар и ти владико Јефреме?

Исто тако, не приличи, чедо, туђу веру хвалити. Ко хвали туђу, на своју (Православну) Веру хули. Ако неко буде хвалио своју и туђу, тај је двојеверац, близак јереси… Ако ти ко каже – „и ваша и наша вера је од Бога“, ти овако одговори чедо: „Кривоверче, зар ти и Бога сматраш двојеверним?! Не чујеш ли за ове шта Писмо каже: Један Господ, једна Вера, једно Крштење (Еф. 4,5)!“

Преподобни Теодосије Печерски

Владика Јефрем: Поштовати богомоље свих вјера и народа

BANJA LUKA, 7. maja (FENA) – Episkop banjalučki Jefrem Milutinović danas je brojnim vjernicima i zvaničnicima na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci poručio da savremeni čovjek mora naučiti da poštuje bogomolje svih naroda i svake vjere. FotoFENA/Emir Burlovic

БАЊАЛУКА – Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем рекао је на церемонији отварања обновљене бањалучке Ферхат-пашине џамије да људи морају научити да поштују богомоље свих вјера и народа.

„Уважавајући другу вјеру, поштујемо своју и само на тај начин можемо да живимо“, нагласио је владика Јефрем.

Он каже да је добро позната радост која испуњава вјернике приликом обнове и изградње богомоља. „Богомоља је мјесто гдје вјерник добија снагу за превазилажење животних изазова и молитва се најјаче осјети у богомољама“, рекао је владика бањалучки. Он је оцијенио да су богомоље најљепше и архитектонски највредније грађевине. Владика Јефрем је изразио задовољство и срећу што је обновљена Ферхат-пашина џамија.

Vladika Jefrem imami i biskup Ferhat pašina džamija

Бискуп бањалучки Фрањо Комарица каже да је захвалан Богу што је дочекао отварање Ферхадије. „Ферхадија је симбол Бањалуке и тако ће бити и у будућности“, рекао је Комарица и поручио да су сви у БиХ дужни да једни другима чине добро.

Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице у БиХ, нагласио је да је за све народе у БиХ значајно отварање Ферхадије. „Велика ми је част што присуствујем овом скупу“, рекао је Финци и пожелио да сви у БиХ заједнички обнављају и граде богомоље.

Џамија Ферхадија изграђена је 1579. године и задужбина је Ферхат-паше Соколовића. Џамија је 1950. године уврштена у културну баштину БиХ, а потом и на листу споменика свјетске баштине при Унеску. Овај вјерски објекат срушен је 1993. године током протеклог рата, а његова обнова коштала је неколико милиона КМ.


Извор: nezavisne.com