Москва поручила: Предузимамо мере против америчког штита

Русија предузима заштитне мере против америчког противракетног система одбране у Европи, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков и додао да је питање против кога је уперен ракетни штит и даље актуелно

Patriot PVO sistem

Русија предузима заштитне мере против америчког противракетног система одбране у Европи, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков и додао да је питање против кога је уперен ракетни штит и даље актуелно.

Коментаришићи противракетни штит постављен у Румунији, чије је деловање данас званично почело, Песков је рекао да „питање није да ли ће мере бити предузете или не“, него да се „мере предузимају како би се безбедност Русије одржала на неопходном нивоу“, пренео је ТАСС.

„Од самог почетка смо говорили да према мишљењу наших стручњака размештање противракетне одбране представља претњу Русији“, рекао је портпарол Владимира Путина.

Песков је подсетио да је Путин „више пута постављао питање против кога систем ради и против кога ће радити у будућности“.

„У почетку су постојала дугачка објашњења о потенцијалној ракетној претњи из Ирана. Сада знамо да се ситуација у вези с Ираном драстично променила. Али питања која је Москва више пута постављала, укључујући она председника Путина, задржала су своју релевантност“, рекао је Песков.

Додао је да постављање ракетног штита у Румунији није ништа ново и да су све агенције које су одговорне за државну одбрану и безбедност упознате с тим плановима.

У бази на југозападу Румуније данас је одржана свечаност којом је означен почетак деловања рада новог противракетног система.

Генерални секретар НАТО Јанс Столтенберг изјавио је на свечаности да амерички ракетни штити у Румунији није уперен против Русије и да ни на који начин не слаби њену нуклеарну одбрану.

Руско Министарство одбране је више пута истицало да Русија размештање система за лансирање ракета МК-41 у Румунији сматра кршењем споразума САД и Русије о елиминацији ракета средњег и дугог домета, потписаног 1987. године. Ти системи могу да лансирају и ракете пресретаче и крстареће ракете „томахавк“.


Извор: Вечерње новости