Брисел: Eксплозијe на аеродрому, на десетине мртвих (видео, фото)

Најмање 17 људи је погинуло, а на десетине рањено у експлозијама које су одјекнуле јутрос на аеродрому у Бриселу. Узрок експлозија је за сада непознат, Како јављају медији на аеродрому је пронађено више експлозивних направа. Сви путеви који воде према аеродрому су затворени.

Белгијска агенција наводи и да су пре двоструке експлозије испаљени хици и да су се чули повици на арапском језику.

​Неколико људи је повреде задобило на терминалу за поласке авиона, наводи Ројтерс, позивајући се на белгијске медије. Експлозије на највећем аеродрому у Белгији ођекнуле су око 08.00 сати, а на лице места упућена су возила Хитне помоћи.

​“На аеродрому је дошло до екплозије. План за ванредне ситуације ће свакако бити активиран“, рекао је за телевизију Бел РТЛ Руди Верворт, председник Бриселског региона.

По налогу полиције, железнички саобраћај на бриселском аеродрому је обустављен.

Очевици наводе да се осећа мирис барута и да је плафон аеродромске зграде урушен.

Неименовани очевидац је белгијској телевизији рекао да је у тренутку када је зачуо експлозију чекао у реду за регистровање.

„Видео сам дим и људе који у паници јуре ка излазу. Онда је уследила још једна експлозија, много ближе мени. Сви су напустили аеродром у паници, а већина људи је оставила пртљаг на лицу места. Возила у околини аеродрома су евакуисана“, казао је он.

На терминалу за полетање у тренутку експлозије налазио се велики број људи јер је за јутрос било заказано много полазака, наводи лист „Либр Белжик“.

Прозори на згради аеродрома су разбијени услед јачине експлозије.

​Експерт за тероризам Клод Монике оцењује, на основу снимака и фотографија, да је реч о снажним експлозијама.

Ројтерс примећује да је до јутрошњег инцидента дошло четири дана након што је у Бриселу ухапшен главни осумњичени за новембарске нападе у Паризу Салех Абдеслам.


 

Извор: Спутњик