НАЈТРАЖЕНИЈИ бегунац у Европи, активни учесник париских атентата, Салах Абдеслам (26) је коначно ухваћен у данашњој акцији специјалних снага полиције с терористима. У кварту Моленбек, познатом по томе што из њега потиче велики број радикалних исламиста,специјалци су опколили једну зграду, у потрази за Абдесламом, Французем мароканског порекла.

Одјекивали су пуцњи и детонације, улице су биле затворене, а пешацима забрањен пролаз. Једна особа је у акцији повређена и ухапшена, а претпоставке да се ради управо о париском атентатору убрзо су потврђене.

Истрага је пронашла ДНК трагове Абдеслама на једној чаши у стану у бриселској општини Форе, после акције коју су специјалци извели у уторак, када је убијен један терориста, а најмање један или више њих успели да побегну. Не зна се од када су Абесламови трагови ту стајали, али се претпоставља да је управо он био међу бегунцима у уторак.

Салах Абдеслам је био један од учесника париских атентата 13. новембра прошле године. Пружао је логистичку подршку, а требало је и сам да се дигне у ваздух у 18. арондисману. Остала је мистерија зашто то није и учинио.

Од тада, крије се у Белгији. Успевао је да умакне потрази, све док круг око њега није почео да се затвара у уторак. Том приликом, убијен је Алжирац Мохамед Белкаид, који је под лажним именом Самир Бузид изнајмио више склоништа за терористе пред напад на Париз, а касније пружио и уточиште Абдесламу.

Белкаид је, иначе, уплатио и 750 евра 17. новембра Хасни Аит Буласен, рођаци Абделхамида Абауда, једном од главних организатора париских атентата, с којим је заједно убијена у нападу полиције у париском предграђу Сен Дени.

Абдеслам је успео да се крије четири месеца, а претпоставља се да није покушао да оде у Сирију, где вероватно није био добродошао због тога што своју акцију у Паризу није спровео до краја. Истрага се нада да ће сада успети да сазна више о париским атентатима, с обзиром на то да је терориста ухваћен жив.


Извор: Вечерње новости