Архијерејски сабор РПЦ: нацрти докумената за Свеправославни Сабор не нарушавају чистоту православне вере

Москва, 4. фебруар 2016. г.

У Одлукама Светог Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве се каже:

 

1. Свети Архијерејски Сабор одобрава став патријарха Московског и целе Русије Кирила, који је изражен на Скупу поглавара Помесних Православних Цркава у Шамбезију 21-28. јануара 2016. године, као и делегације Руске Православне Цркве на седницама Међуправославне припремне комисије, Специјалне међуправославне комисије и Свеправославног предсаборног саветовања, који су се у периоду између сабора бавили израдом докумената за теме дневног реда за Свети и Велики Сабор Православне Цркве.

2. Архијерејски Сабор са задовољством истиче да су у нацрте докумената за Свеправославни Сабор унете све неопходне измене и допуне у складу с предлозима Руске Православне Цркве и других Помесних Православних Цркава.

3. Чланови Архијерејског Сабора сведоче о томе да у свом садашњем виду нацрти докумената за Свети и Велики Сабор не нарушавају чистоту православне вере и не одступају од канонског предања Цркве.

4. Архијерејски Сабор налаже Светом Синоду да формира делегацију Руске Православне Цркве која ће учествовати у Свеправославном Сабору.

5. Свети Архијерејски Сабор позива пуноћу Руске Православне Цркве да појача молитве како би Господ показао Своју вољу члановима предстојећег Светог и Великог Сабора Православне Цркве и како би његово одржавање укрепило јединство Православља и послужило на добробит Христове Цркве, на славу Божију и на очување неокрњене православне вере.

6. Архијерејски Сабор изражава уверење да неопходан услов за одржавање Свеправославног Сабора представља слободно учествовање у њему делегација свих општепризнатих аутокефалних Православних Цркава. Због тога је изузетно важно да се пре Сабора реше проблеми који се појављују у односима између Антиохијског и Јерусалимског патријархата.

Извор: Православие Ру