Како и зашто је Русија по хитном поступку направила вакцину против еболе?

У јануару 2016. године Русија је званично обавестила јавност да су руски стручњаци направили вакцину против еболе. Подаци о новом препарату се засада држе у тајности, али према сазнањима „Руске речи” он може бити искоришћен против биолошког оружја у рукама терориста.
Ebola virus

„Главни разлог наруџбине вакцине против еболе је геополитичке природе.“ Илустрација: Reuters
Зграда Научноистраживачког института за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ налази се у удаљеном рејону Москве. Помало је неугледна, са избледелом фасадом, али управо у тој згради је направљена вакцина коју је почетком јануара тријумфално најавио председник Русије.

У Руској Федерацији нема епидемије еболе. Зашто јој је онда потребна вакцина за коју нико на унутрашњем тржишту није заинтересован? Како су биолози успели да направе веома ефикасан лек за само годину и по дана? За фармацеутску индустрију то је невероватно кратак рок. Да ли је извршено клиничко тестирање?

На сва та питања засада нема одговора. Вирусолози који су упознати са овим пројектом изјавили су за „Руску реч“ да је такав резултат постигнут у тако кратком року захваљујући војним и совјетским достигнућима у овој области. Међутим, саму жељу да се направи овај лек они су окарактерисали као „чудну и необјашњиву“.

Оружје против терориста

Вирус ебола, као и друга егзотична обољења, проучаван је у совјетско доба у војном насељу микробиолога Загорск-6 и у цивилном центру „Вектор“ у Сибиру. На основу тих истраживања у Совјетском Савезу је још крајем 1980-их створено биолошко оружје. Достигнућа војних стручњака искоришћена су у стварању вакцине која је презентована у јануару.

Професор Далекоисточног федералног универзитета Михаил Шчелканов био је у првој групи стручњака који су у лето 2014. године упућени у Гвинеју са циљем да тамо организују микробиолошки центар. По његовим речима, главни разлог „наруџбине“ ове вакцине је геополитичке природе.

„Жариште епидемије је у непосредној близини Нигерије, која је веома густо насељена и у којој дејствује терористичка организација ’Боко Харам’. То је у суштини западноафричка филијала по злу познате ’Исламске државе’. Ако биолошко оружје, створено на бази вируса еболе, доспе у руке верским фанатицима, последице по цео свет могу бити веома опасне“, рекао је за „Руску реч“ Шчелканов.

Још једна тајна вакцина

Како сазнаје „Руска реч“, поред вакцине створене на Институту „Гамалеја”, постоји и друга, створена у новосибирском Центру за вирусологију и биотехнологију „Вектор“.

На питање дописника „Руске речи“ везано за ток истраживања извршених у „Вектору“, директорка Федералне службе за контролу заштите права потрошача и благостања људи (Роспотребнадзор) Ана Попова одговорила је да се ти подаци држе у тајности. Па ипак, она је потврдила да је вакцина заиста направљена и да је тренутно у фази клиничког тестирања. Извор који је пожелео да остане анониман обавестио је редакцију да је у питању ефикасна вакцина и истакао да је она створена по друкчијој технологији и временски мало заостаје за достигнућима Научноистраживачког института „Гамалеја”.

„Вакцина Научноистраживачког института ’Гамалеја’ заснива се на дугогодишњим совјетским достигнућима, нарочито у војној сфери, али и на материјалима које смо ми прикупили током годину и по дана, колико смо провели у Гвинеји“, рекао је Шчелканов за „Руску реч“.

Како функционише вакцина?

„Вакцина је створена на бази технологије вирусних вектора која је добро разрађена у Русији“, саопштио је за „Руску реч“ један од њених твораца Денис Логунов. „Она се понекад зове и ’ружа без трња’. Функционише на следећи начин: да би се стекао имунитет на вирус еболе, или неки други опасни вирус, његов антиген се усађује у неки безазлени вирус који се затим убризгава у људски организам путем вакцине“.

Поред главне вакцине научници су створили и њену верзију за људе који имају ХИВ.

Вирусолог Сергеј Нетјосов, који је средином 1990-их тестирао вакцине против хепатитиса А, сматра да оскудне информације дају повода за закључак да је у овом тренутку вакцина прошла тек прву од три неопходне фазе тестирања.

Међутим, у Научноистраживачком институту „Гамалеја” дописнику „Руске речи“ је речено да је клиничко тестирање већ обављено. „Укупно смо имали 92 добровољца, рачунајући и оне који су били у ’резерви’“, каже вирусолог Јана Симакова, која је одговорна за тестирање. Она је „Руској речи“ саопштила да је вакцина у лабораторијским условима показала „стопроцентну ефикасност“. По речима Симакове, препарат је изазвао мање нуспојава него сличне вакцине стране производње. Институт је најавио да ће ускоро у научним публикацијама обелоданити податке који потврђују ову информацију.

 

Извор: Руска реч