Путин назвао бесмислицом предају Донбаса Украјини у доба СССР

Шеф руске државе рекао је на форуму Сверуског народног фронта да су се границе у доба СССР одређивале потпуно произвољно и не увек оправдано, па је тако, рецимо, Украјини предат Донбас са образложењем да ће се тако, наводно, повећати удео пролетаријата, а тиме и социјална подршка.

Putin 0001„Формирање Совјетског Савеза, засновано на принципу потпуне равноправности са правом отцепљења, представљало је чисту темпирану бомбу“, рекао је на седници међурегионалног форума Сверуског народног фронта у понедељак 25. јануара председник РФ Владимир Путин.

„Границе су се при томе одређивале потпуно произвољно и често неосновано“, нагласио је он.

„Тако је рецимо Украјини предат Донбас, a изговор је био да ће се тако повећати удео пролетаријата, како би тамо постојала већа социјална подршка“, изјавио је шеф руске државе.

„Културна аутономија је једно, аутономија са широким државним овлашћењима нешто друго. Право изласка из државе је нешто треће. На крају крајева укључујући и то, заједно са неефикасном економском и социјалном политиком, довело је до распада земље, што дефинитивно и представља темпирану бомбу“, рекао је Путин.

Путин је такође тражио да се пажљиво анализира прошлост, како би се избегле грешке у садашњости. Међутим не треба оцрњивати комплету прошлост, или гледати кроз ружичасту призму на све што се данас догађа, рекао је Путин, а пренео портал Звезда.


Извор: Руска реч