АНТИАМЕРИЧКИ ПРЕВРАТ У МОЛДАВИЈИ: Демонстранти упали у парламент! (ВИДЕО)

Молдавија се, по свему судећи, суочила са својим мајданом. Или барем покушајем мајдана. Само, са фундаменталном разликом што Американци у Кишињеву (за разлику од Кијева 2014.) не подржавају оне који су на улицама и испред парламента, већ оне који су – унутра!

Демонстранти упадају у парламент у Кишњеву (Фото: ЈуТјуб)

Демонстранти упадају у парламент у Кишњеву (Фото: ЈуТјуб)

Стотине демонстраната су – поломивши претходно једна споредна врата – делимично продрле у зграду парламента. Упркос томе што је око зграде парламента било – шест редова полиције.

Унутра их је дочекао нови полицијски „зид“. Неки демонстранти почели су да нападају на полицајце и да им отимају кациге и штитове.

Дошло је до окршаја у којем је полиција прво користила пендреке, а потом и сузавац.

Неки извештачи са „лица места“ јављају да се ради о „разоружавању полиције“, али је то вероватно претеривање иако је ситуација недовољно јасна.

Демонстранти су претходно тражили сусрет са посланицима који су – без икакве дискусије – изабрани нову владу и подржали њен програм.

На челу владе је Павел Филип (48) који се сматра марионетом молдавског тајкуна Влада Плахотњука. А овај – марионетом Вашингтона.

Од 101 посланика, Филипова влада је добила подршку – 57. Та већина је формирана око Демократске партије Молдавије.

Филип је састав своје владе објавио из сале јер су говорницу блокирали посланици Партије социјалиста која се сматра проруском.

Филип је за свог заменика и шефа молдавске дипломатије поставио Андреја Галбура, дојучерашњег амбасадора своје земље у Москви.

Данашњи протест је ујединио присталице и проруски и прозападно оријентисаних партија. Јер, организовале су их опозиционе странке – Партија социјалиста, Наша партија и Грађанска платформа Достојанство и правда.

Лидер прозападне Грађанске платформе Андреј Настасе рекао је пре пробоја дела демонстраната у парламент: „Ми немамо други излаз осим да зграду држимо опкољеном и да не дозволимо посланицима да из ње изађу“.

Демонстранти и опозиционе партије изразили су протест због отвореног мешања САД и Румуније у унутрашње ствари Молдавије. Посебно због подршке коју је Демократској партији и Филипу дала заменица државног секретара СА Викторија Нуланд.

Експерти процењују да се Вашингтон одлучио за формирање владе у Кишињеву „на силу“, процењујући да би на ванредним изборима победиле проруске снаге.

Демонстранти су скандирали: „Доле мафија!“, „Избори, избори!“, „Доле парламент, доле влада!“, „Победа!“, „Молдова, Молдова“, „Идемо до краја“…

А како је изгледао упад у парламент погледајте на овом снимку:


Извор: Правда