Буркина Фасо: У нападу исламиста на хотеле, убијено 27 особа и четворица џихадиста, ослобођено 150 талаца (ВИДЕО)

  Foto Beta

Најмање 27 особа је убијено у нападима припадника терористичке организације Ал Каида у исламском Магребу на хотел Сплендид и околне зграде у престоници Буркине Фасо Уагадугуу, рекао је француски амбасадор у Буркини Фасо Жил Тибо.

Он је на свом Твитер налогу навео да је 150 особа из 18 држава спасено с места напада, као и да им је пружена здравствена помоћ, пренео је Ројтерс.

Раније данас председник Буркине Фасо Рох Марк Кристијан Каборе рекао је да су најмање 23 особе старадале у нападима.

Четворица нападача су убијена у акцији снага безбедности.

Раније данас министар унутрашњих послова Симон Компаоре рекао је да је у контранападу снага безбености Буркине Фасо на припаднике терористичке организације Ал Каида у исламском Магребу, који су напали хотел Сплендид и ресторан Капућино, ослобођено 126 талаца.

Том приликом убијена су тројица џихадиста, међу којима су били један Арапин и двојица тамнопутих Африканаца.

Припадник националне жандармерије Буркине Фасо додао да је током контранапада безебедносних снага у хотелу Јиби, који је такође био мета напада, убијен и четврти џихадиста.

Одговорност за напад је преузела Ал Каида у исламском Магребу поручивши да је то „освета Француској и неверном Западу“, навела је група за надзор СИТЕ са седиштем у САД.

ОЛАНД ОСУДИО ГНУСАН И КУКАВИЧКИ НАПАД У БУРКИНИ ФАСО

Председник Француске Франсоа Оланд осудио је данас „гнусан и кукавички напад“ исламиста на ресторан и хотел у престоници Буркине Фасо у коме је погинуло 20, а повређене су 33 особе.

Француске снаге пружају помоћ снагама Буркине Фасо, наведено је у саопштењу из председничке канцеларије, пренео је АФП.

Оланд је изразио своју пуну подршку председнику Буркине Фасо (Рошу Марку Кристијану) Кабореу, наведено је у саопштењу.

Одговорност за напад је преузела Ал Каида у исламском Магребу поручивши да је то „освета Француској и неверном Западу“, навела је група за надзор СИТЕ са седиштем у САД.

 Извор: Новости