РАИ: Албанија врата џихада

ТИРАНА/РИМ – Италијанска ТВ станица РАИ објавила је репортажу под насловом „Албанија, врата џихада“ у којој се говори о кријумчарењу оружја из Албаније преко Црне Горе, те да је управо оружје набављено тим путем коришћено у крвавим догађајима у Паризу 13. новембра.

guns, pistols, rifle, revolvers, and ammunition

Репортажу је пренела албанска ТВ Ора невс, а почиње од Скадарског језера које дели Албанију и Црну Гору, те којим ноћу плови барка са оружјем и шверцерима.

Снимљена су двојица мушкараца како истоварују кутије са оружјем и крију га у близини, одакле га сутрадан преузимају.

По речима репортера то је оружје које је коришћено у крвавим догађањима у Паризу 13. новембра, а Балкан описује као центар за регрутовање џихадиста.

Према извештају италијанске ТВ1, има више од хиљаду Албанаца који се боре у страним ратовима тако да је Албанија земља која има највише џихадиста у односу на број становника.

У репортажи је описан и начин на који функционише црно тржиште оружја.

Албански шверцер каже да су најтраженији АК 47, стари совјетски пиштољи и оружје из бивше Југославије. По речима шверцера калашњикови коштају од 400 – 450 евра, а бомбе бомбе од 60 до 70 евра.

Оружје креће чамцима или рибарским бродицама из Драча или Валоне да би завршило у рукама мафије или терориста, наводи се у репортажи РАИ.


Извор: ТАНЈУГ