Након што је, прегласавањем српских чланова, Уставно-правна комисија Парламента БиХ подржала принципе овог закона, посланици из РС јуче су на седници парламента демонстрирали потпуно јединство и затражили да се спорни закон повуче из скупштинске процедуре, јер нису прихватали одредбу по којој је 9. јануар проглашен верским празником.

У току седнице парламента, министар цивилних послова БиХ Адил Османовић обавестио је посланике да је, после консултација са Колегијумом овог дома, у име Савета министара повукао Предлог закона о нерадним данима за време верских празника у БиХ због „додатних консултација“.

Османовић је нагласио да се БиХ, као потписница уговора са Ватиканом и СПЦ, обавезала на доношење посебног закона о нерадним данима у време верских празника у БиХ.

Овим законом одређује се по пет плаћених нерадних дана током године за обележавање верских празника за православце, католике, муслимане, припаднике јеврејске и свих осталих вера у БиХ. Затражено је да се ентитетски закони о празницима ускладе са овим актом на нивоу БиХ, чиме би, заправо, РС била приморана да 9. јануар прогласи верским празником, што је и циљ одлуке Уставног суда БиХ којом се, како кажу српски посланици, настоји доказати да овај датум вређа Бошњаке и Хрвате.

Посланик СНСД у Парламенту БиХ Лазар Продановић каже, за „Новости“, да је неприхватљив закон који ће дати легитимитет одлуци Уставног суда БиХ!

– У Српској се 9. јануар обележава као Дан Републике и то је секуларни празник свих грађана у РС. Потребно је дефинисати нерадне дане за запослене у институцијама БиХ и не наводити називе верских празника како би се дала могућност свим верницима да имају једнако право, односно да не одређујемо никоме када ће имати плаћен нерадни дан – навео је Продановић.

И посланик СДС у Парламенту БиХ Александра Пандуревић каже да је спорно да 9. јануар буде проглашен верским празником.

– Српска има секуларно законодавство и 9. јануар није верски празник, он је празник свих грађана који живе у Српској, због чега га не треба сводити на верски празник – рекла је Пандуревићева, објаснивши да се у Споразуму са СПЦ не наводе тачни датуми.

Поједини посланици су тражили да Парламент усвоји оквирни закон о државним и верским празницима.

Иначе, БиХ од Дејтона до данас никада није усвојила закон о празницима, па су обележавања важних датума у РС и ФБиХ увек предмет политичких препуцавања и спорења. ФБиХ слави 1. март као „Дан независности БиХ“ и 25. новембар као „Дан државности БиХ“ које РС не признаје. РС 21. новембра празнује годишњицу потписивања Дејтонског мировног споразума. ФБиХ не обележава овај датум.


Извор: Вечерње новости