Пројекат Јужни ток не постоји

Званични Кремљ негирао је наводе о обнови преговора руских и бугарских власти о пројекту гасовода Јужни ток, пренео је данас Спутњик.

eko-juzni-tokРусија неће наставити преговоре о изградњи гасовода Јужни ток, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Сада, такав пројекат не постоји. Он је обустављен. Према томе, не постоји предмет за преговоре“, рекао је Песков.

Изјава Пескова уследила је пошто је бугарски лист Стандард цитирао изворе из бугарске владе који су рекли да би рад на Јужном току могао бити настављен за неколико недеља.

Прес служба бугарског савета министара саопштила је да бугарске власти немају информације о могућем обнављању преговора с Русијом о гасоводу Јужни ток.

Крајем 2014. Москва је отказала изградњу гасовода који би прошао кроз Црно море, Бугарску, Србију, Мадјарску и Словенију па до Италије и Аустрије.

Русија је као разлог отказивања навела неконструктивну позицију Европске комисије која је више пута поновила да Јужни ток не испуњава услове Трећег енергетског пакета ЕУ који забрањује произвођачима гаса да буду власници над гасном инфраструктуром, наводи Спутњик.

Руски лист Известија данас је пренео да су преговори између Гаспрома, руских и бугарских власти о Јужном оку обновљени одмах пошто је Москва отказала изградњу Турског тока због погоршања односа с Анакаром пошто су руски војни авион на граници са Сиријом обориле турске снаге.

Известија наводи и да је Европска комисија навела да је спремна да размотри пројекат Јужног тока под условима који су сагласни с Трећим енергетским пакетом.

Да је пројекат изградње гасовода Јужни ток „и те како жив и актуелан“, оценио је и директор Србијагаса Душан Бајатовић.


Извор: БЕТА