НАПАД БОМБАША САМОУБИЦЕ Најмање 10 мртвих у Истанбулу, делови тела разбацани по улици

Бомбаш самоубица разнео се данас на тргу у центру Истанбула, и том приликом усмртио најмање десет, а ранио 15 људи, саопштила је канцеларија градских власти. Наводи се да је бомбаш експлозив активирао у близини групе туриста који су обилазили град.

Полиција је блокирала подручје.
Policija je blokirala područje

Очевици и турски полицајци изјавили су да се на лицу места налазе разбацани делови тела убијених пролазника.

Експлозија се догодила на централном тргу Султанахмет, недалеко од трамвајске станице и поред једне од највећих туристичких атракција – Султан Ахмедове џамије, познатије као Плава џамија. Локални медији додају да се зачуло још неколико експлозија, а полиција је блокирала тај део града. Читаво подручје константно надлећу хеликоптери.

Постоји и друга верзија догађаја, да је експлозивна направа наводно била постављена испод једне од клупа на тргу поред џамије. Према подацима агенције Доган, међу жртвама има држављана Немачке и Норвешке.

Званичник једне туристичке компаније, који није желео да буде именован, изјавио је за „Ројтерс“ да је група туриста из Немачке била у подручју Султанахмет у тренутку када се догодила експлозија, али да не зна да ли међу њима има повређених.

Ниједна терористичка група за сада није преузела одговорност за овај напад. Истовремено се у хотелу на периферији Истанбула догодио велики пожар, али за сада нема података да је тај инцидент повезан са бомбашким нападом.

– Предузимамо мере предострожности за случај да се догоди друга експлозија – рекао је полицајац који је удаљавао људе са централног градског трга.

Сведоци наводе да су чули гласну експлозију, а телевизија ЦНН Турк објавила је снимке на којима се види како на лице места стижу полиција и хитна помоћ. „Хуријет“ преноси да се једно полицијско возило преврнуло на путу ка месту експлозије, те су пролазници помогли да се окрене.

Ердем Короглу, један од сведока који се у тренутку експлозије налазио у својој канцеларији недалеко од Плаве џамије, рекао је за локалну ТВ станицу „НТВ“ да је с прозора видео неколико беживотних тела на улици. Тачну локацију напада погледајте на мапи ОВДЕ.

– Било је тешко утврдити ко је жив, а ко мртав. Темељи зграде су се потресли након детонације. Када сам истрчао на улицу, видео сам разбацане делове тела – рекао је Короглу.

Други очевидац је рекао да је пребројао чак 59 возила хитне помоћи које су стигла на лице места.

Турске власти увеле су забрану преноса вести о експлозији, наводе страни новинари који се налазе на лицу места, и истичу да та забрана доприноси „непотребној конфузији у извештавању.

Турска је прошле године претрпела два велила бомбашка напада. Више од 30 људи убијено је у јулу у самоубилачком нападу Исламске државе у месту Суруч, у близини турске границе са Сиријом.

У другом нападу у октобру прошле године, највећем у Турској до сада, двоје бомбаша самоубица из редова Исламске државе су испред главне железничке станице у Анкари убили више од 100 људи током мирног скупа.

https://youtu.be/WKqsymCTPyU


Извор: Блиц