Путин: Косово и Крим нису исто

Vladimir-Putin2

Путин: Међународно право мора да се поштује

СОЧИ – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да су за њега људи важнији од граница и државних територија и поновио да је Русија поштовала међународно право у случају присаједињења Крима.

„Ми нисмо водили рат, нисмо пуцали, ниједан човек није убијен“, рекао је Путин у интервјуу за немачки лист „Билд и објаснио да је већина грађана Крима гласала за припајање Русији и да је то демократија.

„Међународно право мора да се поштује. А то се догодило и у случају Крима. Према Повељи УН, сваки народ има право на самоопредељење“, казао је Путин.

Он је као пример за то навео Косово рекавши да су тела УН одлучила да Косово може да постане независно од Србије и да интереси српске централне владе треба томе да буду подређени, што се, како је додао, може прочитати у свим документима.

„Косово је прогласило независност и цео свет је то прихватио, али шта је био узрок тога? Била је то одлука парламента. Они чак нису ни имали референдум“, навео је Путин.

На констатацију новинара „Билда“ да је претходно српска влада водила рат против косовских Албанаца и на хиљаде њих протерала, те да је то разлика у односу на Крим, Путин каже да је чињеница да је био дуг рат у којем су Србија и Београд бомбардовани и нападнути ракетама.

„Била је то војна интервенција Запада и НАТО против остатка Југославије“, рекао је он и запитао – „ако Косовари имају право на самоопредељење, зашто људи на Криму то немају?“

„Ја бих рекао: сви би требало да поштују јединствена међународна правила, а не да их мењају сваки час, како им се прохте“, истакао је руски председник.

Он је објаснио да је поновно уједињење Крима и Русије праведно.

Санкције Запада, према његовим речима, не помажу Украјини, већ им је циљ да Русију геополитички потисну.

„Оне су бесмислене и наносе штету обема странама“, навео је Путин.


Извор: ТАНЈУГ