Москва: У ситуацији са црквама у Украјини Кијев крши људска права

Сукоб у Ровенској области је резултат систематског прећуткивања проблема ограничења религиозних слобода и кршења права верника од стране украјинских власти, саопштило је руско министарство.
„ОЕБС би требало једнозначно да се одреди према ставу кијевских власти у вези са заузимањем храмова Украјинске православне цркве Московске патријаршије и да га квалификује као кршење међународних обавеза Кијева у сфери људских права“, наводи се у саопштењу на сајту МСП Русије.

„Сукоб у Ровенској области је резултат систематског прећуткивања проблема ограничења религиозних слобода и кршења права верника од стране украјинских власти. Упркос озбиљности ситуације, руководство ОЕБС-а и Специјална посматрачка мисија у Украјини досад нису адекватно реаговали“, наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

„Специјална посматрачка мисија је, очигледно, сматрала да је довољан хладан коментар у извештају од 24. децембра у којем се наводи да није било ’озбиљних инцидената’ нити је причињена значајна штета. Притом су се посматрачи мисије ослонили на податке локалне полицији и нису се трудили да их провере. Желимо да препоручимо посматрачима да о овој теми разговарају са поглаварем Украјинске православне цркве Московске патријаршије како би стекли објективну слику о ономе што се догађа у овом и у другим храмовима на територији Украјине“, истиче руски спољнополитички ресор, а преноси „Взгляд“.

Прошле недеље је руско министарство спољних послова саопштило да Москва негодује због напада украјинских припадника радикалних и екстремистичких организација на храм Московске патријаршије код града Ровно.

Председник информационог одељења Синода Московске патријаршије Владимир Легојда је 18. децембра изјавио да су украјинске власти дужне да зауставе Украјинску православну цркву Кијевске патријаршије која је уз подршку „Десног сектора“ ушла у конфликт са парохијом Украјинске православне цркве Московске патријаршије око храма у селу Птичије Ровенске области.

У Украјини су тренутно активне канонска Украјинска православна црква која је самостална црква у саставу Московске патријаршије (УПС МП), као и две некаконске цркве: Украјинска православна црква Кијевске патријаршије (УПС КП) и Украјинска аутокефална православна црква, које нису признате од старне светских православних структура. Притом је УПС МП више пута саопштила да представници УПС КП врше притисак на свештенике и покушавају да преузму њихове православне храмове.

Извор: Руска реч