РУКОВОДСТВО Украјине не намерава да призна банкрот земље иако Кијев више не може да враћа дугове, а кредитори не желе да им одложе извршавање обавеза. Премијер Арсениј Јацењук је на заиста неуобичајени начин објавио мораторијум на враћање Русији дуга од 3,5 милијарди долара рекавши да то и није био кредит већ – политичко мито!

– Москва је дала својој марионети која је владала Украјином (тадашњем председнику Виктору Јануковичу) политичко мито како ми не бисмо имали безвизни режим са ЕУ, као и заједничко тржиште. Због тога смо ми сада увели мораторијум на враћање дуга Русији – казао је Јацењук у емисији „Десет минута са премијером“.

Рок за повратак кредита је био 20. децембар, па ће Русија одмах после Нове године покренути судску тужбу у Лондону. Руски министар финансија Антон Силуанов каже да одлука руководства у Кијеву да објави мораторијум на руски кредит не може да анулира обавезе повратка дуга.

Председник Русије Владимир Путин у новембру ове године предложио је варијанту одлагања враћања дуга по којој би Запад требало да буде гарант. Москва је била спремна на варијанту према којој Кијев ове године не враћа ништа, да би наредне три године уплаћивао Русији по милијарду долара годишње. Али нико од западних држава није хтео да буде Украјини гарант што показује да тренутно нико не верује да ће Кијев успети да изађе из дубоке економске кризе.

Украјинска влада на челу са премијером Јацењуком не само што није прихватила предлог Москве, већ је поставила услов да се опрости петина дуга, а остатак да се исплати у наредне четири године.

Осим проблема са кредитом, Украјину чека нова невоља у економским односима са Русијом. Москва ће за неколико дана укинути Украјини статус зоне слободне економске трговине са Русијом. Наиме, Украјина првог дана 2016. постаје део зоне европске слободне трговине па Русија овим штити своје тржиште да на њему не би било европске јефтиније робе.


Извор: Вечерње новости