Наришкин: РФ захвална Србији за чување успомене на совјетске војнике

Русија је захвална Србији за чување успомене на војнике, погинуле у Другом светском рату у ослобођењу Југославије и читаве Европе, рекао је председник руске Државне думе Сергеј Наришкин у сусрету са председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.
„Захвални смо вам што тако посвећено чувате сећање на Други светски рат, улогу Совјетског савеза у победи над фашистичком Немачком и наше суграђане, војнике, пале у ослобођењу Југославије и целе Европе“, рекао је Наришкин, преноси агенција РИА Новости.

По његовим речима српски народ разликује се од других европских народа који испољавају „вандализам“ у односу према гробљима совјетских војника на територији тих земаља.

Говорећи о руско-српским односима Наришкин је нагласио њихов „специјални карактер“, као и тесне економске, војно-политичке везе између две земеље. „Грађани наших земаља доживљавају једни друге као браћу, а наше братство чврсто је спојено, као што сам већ рекао, врло богатим историјским односима наше две земље и народа, додао је председник Думе.

Он је као пример навео заједничке прославе „за Русе и Србе светих датума“, ослобођења Београда од фашистичких окупатора и седамдесетогодишњицу победе совјетских народа у Великом отаџбинском рату.

Извор: Руска реч