„Тајни план“ био је и повод да представници опозиције посете министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача.

– Министарство унутрашњих послова РС нема никаквих сазнања о наводном тајном плану Савеза за промене и једног дела међународне заједнице за рушење власти у Српској – изјавио је, после састанка, лидер НДП Драган Чавић.

Опозиција је тражила састанак с ресорним министром након што је портал „Искра“ објавио делове наводног тајног плана за рушење власти у РС, под називом „Пролеће 2016“, у којем је наведено да су „недавна одлука Уставног суда БиХ о 9. јануару, ненајављени упад припадника СИПА у полицијску станицу у Новом Граду, као и медијско спиновање јавности како председник РС Милорад Додик руши БиХ део тог плана“. Пре тога, руска агенција „Спутњик“ такође је објавила делове овог наводног плана.

Опозиционари су истакли да су ширењем дезинформација оквалификовани као политичка структура која хоће да сруши и власт и РС, што је, тврде, неприхватљиво.

ЛУКАЧ ДАНАС СА НОВИНАРИМА

МУП РС се јуче није огласио поводом састанка министра Лукача с представницима Савеза за промене. Како нам је потврдио портпарол МУП РС Милан Саламандија, министар Лукач данас ће у Бањалуци одржати конференцију за новинаре на којој ће говорити о састанку са опозицијом, информацијама о тајном плану за рушење власти у РС и сарадњи МУП РС са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ.

– Министру смо саопштили да постоји група људи која већ дужи период пласира неистине с циљем да изазове конфликте и нестабилност у РС, стварајући слику да у опозицији постоји завереничка група која жели да обори уставноправни поредак. То су изузетно тешке квалификације које производе реперкусије у друштву и, пошто је то прешло сваку меру, затражили смо да буде спроведена истрага и да се утврди ко су особе које износе те неистине – рекао је Чавић.

Он је додао да су представници опозиције инсистирали на томе да Министарство, у складу са законом, спроведе истрагу и утврди ко су лица која шире неистине које, како је рекао, могу произвести озбиљне друштвене конфликте.

– Нисмо говорили о именима, изнели смо министру шта мислимо, и то у званичној форми, јер је био присутан и директор Полиције. Сада је на њих ред – рекао је Чавић.

С друге стране, председник РС такође није упознат са детаљима плана његовог „рушења“, под називом „Пролеће 2016“, који су објавили поједини портали. Али, додао је он, постоји сигуран план да се девастирају институције РС.

– Зар то није урушавање Владе кад опозиција из неког тривијалног разлога, упркос чињеници да постоји изборни легитимитет и већина у Влади, увек као увређено дете налази нешто што им смета, па им не ваљају Жељка Цвијановић и Ненад Стевандић, и стално напуштају седнице Народне скупштине – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је још одраније познат план рушења који се односи на пет најважнијих институција РС – институције председника Републике, Владе, Народне скупштине, Полиције и РТРС.


Извор: Вечерње новости