Додик: Предложићемо враћање грба и химне »Боже правде«

Председник Републике Српске и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је да ће његова странка предложити ентитетском парламенту да се врате грб и химна „Боже правде“, као и да се укину све остале одлуке које је Уставни суд БиХ донео на штету РС.

milorad-dodik-palata-republike-1Додик је после седнице Председништва БиХ најавио да ће парламенту БиХ у року од седам дана бити упућен нацрт закона о Уставном суду БиХ, који би требало да буде усвојен у року од четири месеца.

Ако странке из Федерације БиХ одбију усвајање тог закона, додао је он, странке из РС ће, као што су најавиле, расписати референдум о Дану Републике.

Додик је оценио да је одлука Уставног суда БиХ, којом се 9. јануар као Дан републике проглашава неуставним, додатно закомпликовала политичку ситуацију у БиХ.

Он је назвао „циничним“ предлог бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о промени датума обележавања Дана републике.

„Изетбеговићев предлог је политички мотивисан, јер лоцира датум обележавања дана РС после рата. Он говори да је Република Српска и српски народ, односно све што је било пре рата нелегално и нелегитимно, искључујући чињеницу да је РС конституисана пре оружаних сукоба у БиХ (9. јануара 1992.)“, рекао је Додик.

Изетбеговић је рекао да није против Дана РС, наводећи да би то могао да буде 21. новембар, дан када је РС призната у Дејтону.

Додик је даље рекао да ће СНСД предложити да буде елиминисана кривична одговорност за неспровођење одлука Уставног суда БиХ.

„То говори да је све било политички мотивисано да би било обезбедјено вануставно доношење одлука у овој институцији“, истакао је он и додао да таква пракса мора да буде прекинута.

Председник РС је упозорио да је доношење закона о Уставном суду БиХ услов да српски представници наставе рад у заједничким институцијама БиХ.

По његовим речима, српски и хрватски представници подржавају доношење закона о Уставном суду БиХ, док ће се видети „на који начин Бошњаци могу спречити нешто што друга два конститутивна народа сматрају да је потребно донети“.

„Уколико будемо ишли тим смером, улазимо у блокаду БиХ, а онда јој ни распад није далеко“, оценио је Додик.

Он сматра да би се БиХ „давно распала“ да није било страног фактора у БиХ, те да очекује распад БиХ, али на „миран и демократски начин, како су то урадили Чеси и Словаци, свесни потребе да после тога треба да постоји сарадња, а не да БиХ буде заморче страних судија, страних амбасадора и високих представника“.


Извор: Бета