СУД И ТУЖИЛАШТВО БиХ У ФУНКЦИЈИ (ДЕ)СТАБИЛИЗАЦИЈЕ РС

Међународни тематски скуп одржаће се 28. новембра 2015. године у београдском Медија центру у 11 сати. Скуп је организован у сарадњи Фонда стратешке културе из Москве и Представништва Републике Српске у Србији. У име организатора скуп ће отворити и поздравну ријеч дати Ања Филимонова, главни уредник сајта Фонда стратешке културе на српском језику и Млађен Цицовић, директор Представништва. Уводно излагање поднијеће Никола Ковачевић, савјетник министра правде Републике Српске.

Уз учешће више еминентних стручњака из Републике Српске, Србије и Русије, јавност Србије ће се ближе упознати са овом актуелном темом, чији ће се расплет одразити на стабилност и будућност БиХ, Републике Српске, Србије и региона.

На скупу ће бити ријечи о замјеркама које Република Српска има на рад Суда и Тужилаштва БиХ и разлозима због којих је најављен референдум о њиховој даљој сврсисходности, усклађености ових институција са Дејтонским споразумом и начином на који су оне наметнуте, спољним притисцима којима је изложена Република Српска због најављеног референдума, као и о институцији референдума као основног демократског и људског права, које неке западне државе покушавају да ускрате Републици Српској. Такође ће бити ријечи о покушајима дестабилизације БиХ и Републике Српске перманентним покушајима ревизије Дејтонског споразума од стране спољних и унутрашњих фактора, као и обавезама и улози саме Србије.

У уводном излагању Никола Ковачевић из Министарства правде РС извјестиће о току структуралног дијалога – резултатима и проблемима. Др Зоран Чворовић бавиће се судом и тужилаштвом како су  дефинисани у изворном тексту Анекса 4, а др Предраг Ћеранић дјеловањем Агенције за спровођење закона у функцији Тужилаштва БиХ. Проф. Ненад Кецмановић говориће о референдуму као рехабилитацији изворног Дејтонског споразума и отпору ревизиониста. Академик Коста Чавошки излагаће о правним и геополитичким аспектима референдума. Ања Филимоновна, главни уредник Фонда стратешке културе, говориће о референдуму у РС као безбједносном изазову. Професор Слободан Антонић излагаће о значају унутрашње кохезије Републике Српске. Џевад Галијашевић ће анализирати пропусте Тужилаштва и суда БиХ у процесуирању муџахедина које је довело до исламског тероризма. Адвокат Славка Којић говориће о правном положају високог представника и кршењу Дејтонског споразума. Стефан Каргановић је најавио излагање о фантонским бонским овлашћењима и реалној бици за одбрану Српске, док ће Александар Павић говорити о Републици Српској као гаранту стабилности БиХ. Бранислав Окука из удружења Част и отаџбина, отвориће питање зашто се једино српском народу оспорава право на непосредно демократско изјашњавање. Генерал Родољуб Анђић ће се осврнути на улогу ВРС у стварању РС и очувању изворних вриједности, а пуковник Горан Јевтовић о томе какве ће посљедице бити по Србију уколико Српска буде укинута и утопљена у БиХ.

Осим расвјетљавања главних аспеката кризе око Суда и Тужилаштва БиХ, циљ овог скупа је да допринесе медијској борби за Републику Српску у самој Србији. Јер, став Србије ће свакако утицати и на расположење народа у Републици Српској. Због тога је важно да ствар Републике Српске буде представљена као питање од општег српског националног интереса у самој Србији, питање од ког ће зависити и будућност саме Србије, питање које није ни страначко ни дневнополитичко.


Извор: Фонд стратешке културе