САД: Међу ухапшенима шест особа поријеклом из БиХ

Фото: РТРС/dailymail.co.uk

Америчке власти оптужиле су најмање 66 мушкараца и жена за планирање тероризма на америчком тлу и повезаност са „Исламском државом“, укључујући шест особа поријеклом из БиХ, пише данас „Дејли мејл“.

У групи ухапшених особа поријеклом из БиХ, троје живи у Мисурију, двоје у Илиноису, а једна особа у Њујорку. Сви они су побјегли у САД од рата у бившој Југославији.

Лист подсјећа да су сви ухапшени и оптужени још у фебруару због тога што су слали новац и војну опрему екстремистичким групама у Сирији, укључујући „Исламску државу“, „Ал каиду“ и „Нусра фронт“.

Међу оптуженима су Рамиз Зијад Хоџић /40/ и његова супруга Седина Хоџић /35/, који су наводно прикупљали новац за куповину војних униформи и тактичке опреме да би их могли послати борцима у Сирији, Армин Харчевић /37/, Нихада Росић /26/, Медиха Меди Салкичевић /34/, као и Јасминка Рамић /42/ која је признала кривицу прошлог мјесеца, пише „Дејли мејл“.

Према судским документима, група је комуницирала преко телефона, електронске поште, фејсбука, коришћењем безопасних шифрованих ријечи као што су „плажа“ за мјеста попут Ирака и Сирије.

Оптужени су за слање новца фанатицима користили „пеј-пал“ и „вестерн јунион“.
Троје их је добило америчко држављанство, а преостало троје имају или статус избјеглица или легалних резидената.

Предсједник Барак Обама тврди да би затварање врата сиријским избјеглицама које бјеже пред исламистима, била издаја америчких вриједности.

Чак 34 америчка гувернера се не слажу с њим и одбијају да прихвате нове мигранте јер страхују да би се лако могао поновити покољ у Паризу.

 

Извор: Искра