Париз: Рације, експлозије, има мртвих и повређених

Pariz posle napada Policija hapšenjaДве особе су погинуле, а неколико полицајаца је повређено током акције хапшења осумњичених да имају везе са терористичким нападима изведеним у Паризу, коју су припадници специјалних полицијских снага организовали рано јутрос у Сан Денију, предграђу Париза, јављају француски медији.

09:27 – Пет особа ухапшено после пуцњаве у Паризу, акција и даље траје
08:28 – Најмање две особе су погинуле, а неколико полицајаца је повређено током акције хапшења
07:53 – Пуцњава у Паризу, једна особа погинула, јављају француски медији

ПАРИЗ – Три мушкараца ухапшена су током полицијске рације која је изведена рано јутрос у једном стану у париском предграђу Сан Дени, у потрази за осумњиченим „мозгом“ низа напада у француској престоници, саопштила је француска полиција.

Париски лист „Фигаро“ наводи да су још једна жена и један мушкарац приведени.

Две особе су током рације погинуле, од којих једна жена која је саму себе разнела активирајући експлозив, саопштило је париско тужилаштво, а преноси АФП, додајући да је у тој операцији најмање три полицајца рањено.

Током акције хапшења, која је изведена јутрос у 04.30 сати, две особе које су биле сакривене у једном стану су погинуле, од којих једна жена која је саму себе разнела експлозивом након што је отворила ватру на полицајце који су опколили стан, док је једног од неколико терориста, колико их се у стану налазило, убио полицајац, наводи француска штампа.

Још једна осумњичена особа се и даље налази у том стану, преноси „Фигаро“ позивајући се на полицијске изворе.

На лицу места се налазе ватрогасци, хеликоптери надлећу град, а полицијска операција је још у току.

Градске власти су препоручиле становницима Сан Денија да остану у својим кућама.

„Франс енфо“ наводи да је најмање пет особа било сакривено у стану у Сан Денију, а међу њима и Абделхамид Абауд, за кога се сумња да је организовао нападе у петак у Паризу.

Француске антитерористичке снаге извеле су ову операцију у оквиру потраге за одбеглим мушкарцем за кога се сумња да је девети члан групе која је организовала низ напада изведених у француској престоници у петак увече.

И „Паризјен“ преноси да је јутрошња рација изведена у потрази за Абделхамидом Абаудом, белгијским џихадистом који је живео у Сирији.

Француски дневник додаје да истражитељи трагају и за Фабијеном Кленом (35), старим чланом радикалне исламистичке мреже у Тулузу, чији је глас, како је утврђено истрагом, на аудио снимку у којем је Исламска држава преузела одговорност за нападе у Паризу.

Француске снаге реда су у потрази и за одбеглим Салахом Абдесламом (26), за кога се сумња да је био један од нападача који су пуцали на терасе париских кафића и ресторана, заједно са братом Брахимом, који се том приликом разнео.

Истрага се спроводи и у Белгији, где су два осумњичена саучесника ухапшена у суботу ујутро у бриселској четврти Моленбек, леглу џихадизма, а које је белгијско правосуђе оптужило за терористички напад.

Реч је о Мухамеду Амрију (27) и Хамзи Атуу (20), који се сумњиче и да су после пуцњаве довезли Салаха Абдеслама из Париза у Белгију.

У терористичким нападима у Паризу је у петак, 13. новембра, погинуло 129, а повређено више од 300 особа.


Извор: Танјуг