Зоран Влашковић: Протести против независног Косова у ЕУ

Kosovo je SrpskoУ Варшави и Прагу у наредну суботу 16. и недељу 17. фебруара

Грађанско удружење “Пољаци за српско Косово” из Варшаве и “Пријатељи Срба на Косову” из Прага заказали протесте против једностране одлуке Приштине – Подршка Србима на КиМ и Србији.

Грађанско удружење “Пољаци за српско Косово” из главног града Пољске  – Варшаве и “Пријатељи Срба на Косову” из чешке престонице – Прага организују велике протесте против независности Косова у наредну суботу и недељу.

У Варшави ће се протест одржати у суботу 16. фебруара, а у Прагу у недељу 17. фебруара. У оба града протести су заказани у центрима престоница.

Очекујемо пар хиљада људи да ће присуствовати суботњем протесту који се одржава под слоганом “Косово је српско”.

Протест иде центром Варшаве, па све до седишта Европске комисије.

Годишње у Пољској организујемо више оваквих протеста, али овај у фебруару сваке године буде централни и највећи – рекао нам је у телефонском разговору један од главних представника Грађанског удружења “”Пољаци за српско Косово” из Варшаве, Марек Скавински.

Plakat-za-protest-u-PraguМеђу организаторима недељног протеста у Прагу, у Чешкој, је познати режисер и аутор филма “Отето Косово” Вацлав Дворжак.

Он нам је казао, у телефонском разговору, да се чешки народ углавном никада није слагао са насилним одузимањем територије Србије – Косова и Метохије, и са једностраним проглашењем такозване независности Косова.

И он је потврдио да је ово само један од бројних протеста годишње који се у Чешкој организују против самопрокламоване независности из Приштине.

Представници ових удружења из Варшаве и Прага боравили су, у децембру прошле године, недељу дана у Метохији: Ораховцу, Великој Хочи, а посетили су више повратничких српских села у Метохији као и Србе на барикадама на северу Косова и Метохије.

Том приликом су донели и уручили хуманитарну помоћ.

Линк ка најави „Пољаци за српско Косово“ на сајту аутоном.пл

 

Видео прилози са предходних протеста из Варшаве