Датум: Дијалог отвара берлински зид

Srbi na KiMЗА добијање датума за почетак преговора Србије са ЕУ, следећа недеља могла би да буде кључна. Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи почињу у уторак преговоре о ”паралелизму” институција на северу Косова, а државна делегација коју предводи Александар Вучић у среду ће бити у Немачкој, од које највише зависи коначна бриселска одлука.

Извесно је, да ће за недељу дана, Србија имати јаснију слику – колико је извесно добијање датума у јуну и које болне косовске компромисе Београд мора да ”прогута” да би дошао до тог резултата.

Садашње позиције су јасне: Немачка и Приштина траже ”укидање паралелних институција на Косову”, док се Београд залаже за свеобухватно решење у оквиру кога ће српски народ на КиМ добити своје аутономне институције.

Формално, суштински услов Брисела је ”нормализација односа Београда и Приштине” до које треба да се дође кроз дијалог. А ни до те нормализације се не долази лако.

Ратни злочинац Хашим Тачи је у уторак тврдо поручио да ће ускоро бити распуштене ”српске паралелне структуре власти” док за премијера Србије, преговори о ”паралелизму инситуција” тек почињу. По Дачићу, резултат би требало да буде – стварање институција српског народа уместо институција Србије.

КЉУЧНИ СУДОВИ И ПОЛИЦИЈА ИЗВЕСТИЛАЦ за Косово Европског парламента Улрике Луначек очекује да ће тема наставка дијалога Београда и Приштине бити ”српске паралелне институције власти на северу Косова”: – Рад безбедносних служби, пре свега полиције и правосуђа на северу Косова, највероватније је тема нове рунде. Гранични прелази између Косова и Србије постоје, функционишу и на њима се примењује и царински споразум. Остаје да видимо како ће Београд, у договору са косовским властима, решити финансирање својих институција на северу.

Директор Канцеларије Владе за КиМ Александар Вулин рекао нам је да на Косову неће бити укидања српских институција.

– Неће бити одустајања од институција Србије на северу покрајине. Наставиће се с финансирањем њиховог рада.

Србија неће дати север Косова за датум почетка преговора о придруживању ЕУ. Не зато што смо велике патриоте, већ то није могуће. Надам да ће наши европски пријатељи то неће ни тражити – рекао је Вулин.

Министар спољних послова Иван Мркић изјавио је да је позиција Србије пред разговоре о ”паралелизму институција” јасна и да је утврђена резолуцијом Народне скупштине.

Он не очекује да ће то бити препрека за добијање датума:

– Верујем да ћемо тај датум добити, али не бих желео да се везујемо за то као за нешто што одређује судбину земље.

Претенциозно би било да потврдим да сада све зависи од Немачке, а са тиме не би могле да се сложе ни остале чланице ЕУ. Са Берлином смо у сталној и конструктивној коминикацији – рекао је Мркић.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП