Турски лекар који је „вадио“ Србима органе побегао из Јужне Африке

jusuf somnezБЕОГРАД – Процес за трговину људским органима на северу Албаније – који води специјални истражни тим ЕУ на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном – могао би да се води пред међународним трибуналом под ингеренцијом Уједињених нација, изјавио је тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

„Током недавног састанка да Вилијамсоном у Бриселу, он је прихватио моју идеју да евентуално суђење буде ван територије Косова пред међународним трибуналом под ингеренцијом УН“, рекао је Вукчевић Танјугу.

Наводећи да је тај састанак био „најсадржајнији до сада“, српски тужилац за ратне злочине је напоменуо да ће бити задовољан уколико буде подигнута оптужница против одређених лица и дође до суђења ван територије Косова, пред међународним судом.

Вукчевић је такође навео да је договорио састанак и са тужиоцем Еулекса из Канаде Џонатаном Рателом који ради на случају „Медикус“ пошто постоје додирне тачке са истрагом о трговини органима деведесетих година на северу Албаније и Косову и Метохији, коју води и српско тужилаштво за ратне злоцицне.

Када је у питању сарадња са Русијом – која такође истражује трговину органима на КИМ и северу Албаније – Вукчевић је указао да се тужилаштво за ратне злочине из Србије појављује као посредник у поступцима између Елукса и Русије, јер она не признаје Косово.
„Ми имамо врло добру сарадњу са Русијом. Али, ту постоји проблем са Косовом јер га она не признаје и неће да да свој истражни материјал Рателу пошто је Еулекс на Косову. Ми се ту појављујемо као партнер и Руси су пристали да нам уз гаранције дају одређене исказе које је Рател затражио“, прецизирао је Вукчевић.

Доктор Јусуф Сомнез , турски држављанин, недавно је успео да побегне из Јужноафричке Републике, због тога што ни она не признаје Косово, па самим тим ни Еулексов правни систем, те није реаговала на захтев за његов изручење, подсетио је Вукчевић.
„Косово је тражило изручење Сомнеза, али пошто ЈАР не признаје Косово као државу, она је то одбила. Ми смо покушали да реагујемо да евентуално Републка Србија затражи изручење Сомнеза, међутим – било је прекасно….“, рекао је тужилац.

Како је прецизирао, „фактички“ предмет трговине љдским органима води Еулекс, односно тужилац Рател, али се тужилаштво за ратне злоцицне појављује као посредник у поступцима „између Русије и Ратела, односно између ЈАР-а и Еулекса“.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП