Русија омета истрагу о трговини органима на Косову?

Sergej-LavrovПАРИЗ – Специјални тужилац Еулекса Џонатан Рател оптужио је Русију да омета најважнију међународну истрагу у Европи о трговини људским органима тиме што се оглушује о захтеве Еулекса за прослеђивање доказа којима располаже у случају приштинске клинике „Медикус“.

Руске власти имају доказе за најмање три жртве које су продале органе, тврди Рател у изјави француском дневнику „Монд“.
„На мој захтев, жртве су испитане и подрвргнуте медицинским тестовима и експертизама. Покушали смо на све начине, правне и дипломатске, да добијемо ту документацију. Руске власти се, међутим, не оглашавају“, тврди он напомињући да је то „кључни део слагалице који недостаје.“

Русија се оглушује о захтеве Еулекса из два разлога, оцењује француски лист у чланку објављеном у суботу на вебсајту.

Први разлог је правне природе: Москва не жели да сарађује са земљом коју не признаје, наведено је у тексту.
„Други разлог је политички: реч је о томе да се драгоцене информације о ‘Медикусу’ сачувају како би се, у одговарајућем тренутку, искористиле као средство за вршење притиска“, наводи „Монд“.

Суђење у случају „Медикус“ требало би данас да буде настављено у Приштини, а за неколико седмица се очекује објављивање проширене оптужнице, подсећа дневник, примећујући да негативни публицитет који је изазвала афера не иде у прилог ни Еулексу ни Бриселу, поготово када се има у виду да је мрежа трговине људским органима настала у време када је Косово било под надзором Унмика.
„Када је реч о влади (у Приштини), она мора поново да одговара на оптужбе за повезаност с криминалним круговима“, напомиње „Монд“.

Известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти објавио је у децембру 2010. године извештај о трговини људским органима, коју су организовали припадници ОВК током сукоба 1999. године и касније.
Марти је, како подсећа дневник, утврдио повезаност с клиником „Медикус“, што истражитељи Еулекса одбијају да учине, уз образложење да немају доказа за то.

Прва оптужница је објављена 15. октобра 2010. године, пошто су истражитељи установили да је кроз клинику 2008. године прошло најмање двадесетак особа из Казахстана, Молдавије, Русије и Турске којима су одстрањени одређени органи, уз обећање да ће им бити исплаћена знатна сума новца, што никада није учињено, мада су клијенти плаћали за органе између 80.000 и 100.000 евра.

Лист подсећа да су издате међународне потернице за турским хирургом Јусуфом Сонмезом и Мошом Харелом, који је, наводно, имао кључну улогу у организовању мреже. Захтеви за њихову екстрадицију упућени су Турској и Израелу, али две земље нису спремне да изруче своје држављане.

Трансплантација органа је постала уносно тржиште за криминалне организације због дугачких листа пацијената који чекају да у клиникама добију органе.
Тужилац Рател је упозорио да клинике и здравствени радници директно сарађују с криминалцима због огромног профита.

 

Новинар Гласа Русије Тимур Блохин за србинаокуп.инфо поводом писања западних медија да Русија кочи истрагу о трговини органима на КиМ каже:

Тимур Блохин: Мени се допада ова аргументација. Први разлог је правне природе: Москва не жели да сарађује са земљом коју не признаје, наведено је у тексту.

„Други разлог је политички: реч је о томе да се драгоцене информације о ‘Медикусу’ сачувају како би се, у одговарајућем тренутку, искористиле као средство за вршење притиска”, наводи „Монд”.

А све је у складу са изјавом нашег шефа дипломатије Лаврова, који је јако незадовољан истрагом ЕУЛЕКС-а.

Мислим да су западни медији у праву кад пишу о разлозима РФ. Мислим да Москва стварно жели да сачува неки адут у џепу. Само да подсетим да је крајем јануара шеф руске дипломатије, господин Лавров изјавио да  “Европска унија није нимало конструктивна по питању истраге о трговини органима на Косову”. По мишљењу Лаврова ЕУ  је узурпирала истрагу, која због тога никако не напредује . “Москва подржава захтеве Србије да се то питање постави у Савету Безбедности Организације Уједињених Нација” – изјавио је тада министар спољних послова Русије.

Након ове ригорозне критике није ни чудно што чујемо такав став ЕУ, јер за сада нема озбиљних резултата ЕУ-истраге о трговини органима.

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“