Патријах Иринеј: Срби и Албанци ће живети као браћа!

patrijarh-irinej i uzurpator teodosije

ПРИЗРЕН – Патријарх српски Иринеј уз саслужење девет епископа Српске православне цркве и свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске служио је данас свету архијерејску литургију у цркви Св. Ђорђа у Призрену.

Обраћајући се верницима после литургије, патријарх Иринеј је, како преноси КИМ радио, рекао да је заједно са архијерејима дошао да „охрабри народ да остане, али и да народ охрабри њих“, јер је то, како је казао, храбар народ, који остаје и опстаје на простору Косова и Метохије. „Дошли смо вама, својима, да вас охрабримо да издржите многа искушења које доживљавате и која сте доживели са надом да вас Господ неће оставити. Неће нас оставити ни свети који су ходали овом светом земљом који се за нас Богу моле. Те молитве осећамо као што су и преци наши, који су били можда и у тежим приликама, али су са вером у Господа издржали и опстајали на овој светој, благословеној и крвљу натопљеном земљи“, казао је патријарх после литургије којој је присуствовало неколико десетина верника.

Патријарх је казао да се нада да ће ускоро доћи до помирења Срба и Албанаца. „Живео сам у Призрену. Знам расположење људи из онога времена и често смо имали више разумевања од наших суседа за наше потребе Богословије, него код оних који су припадали нашем народу“, навео је патријарих и додао да се моли да се то време поново врати и да Срби и Албанци живе заједно као браћа.

Евица Ђорђевић, једна од око 20 Срба који су остали да живе у Призрену, изјавила је да је живот у овом граду онакав каквим га сами направе. Мајка јединог српског детета у Призрену, мале Милице, каже да је захвална патријарху што је обишао овај град и оно мало српског народа што је у њему остало.

Литургију у цркви Светог Ђорђа служили су патријарх Иринеј уз саслужење епископа, сремског Василија, шумадијског Јована, крушевачког Давида, будимљанско-никшићког Јоаникија, врањског Пахомија, црногорско-приморског Амфилохија, липљанског Јована,узурпатор Теодосије и умировљени епископ херцеговачки Атанасије.

Након литургије у епископском дому одржана је седница светог архијерејског Синода Српске православне цркве. Литургији у цркви светог Ђорђа у Призрену присуствовао је председник општине Штрпце Звонко Михајловић и шеф грчке канцеларије у Приштини Димитрис Мосхопулос. Присуство полиције било је појачано, а инцидената није било.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП