Дачић: „Николић у Бриселу наставио нашу заједничку, антидржавну политику“

ivica dacicВАШИНГТОН – Премијер Србије Ивица Дачић оценио је да сусрет председника Србије Томислава Николића са председницом нелегалних институција Приштине Атифете Јахјагом представља значајан помак и најавио да ће политички дијалог са Приштином бити настављен 19. и 20. фебруара.

„Ја мислим да је то значајан помак. Ми имамо једну заједничку политику која се пре свега базира на томе да покушамо да кроз дијалог, значи као активни чинилац, као земља која ће ипак учествовати у одлучивању, а не само бити на менију за столом, него бити један од учесника тог процеса, да покушамо да одбранимо наше националне и државне интересе“, рекао је Дачић у интервјуу „Гласу Америке“.

Премијер је оценио да јучерашњи састанак Николића и Јахјаге у Бриселу представља „корак даље и значајан део целог процеса који се води“. Он је навео и да не може да зна шта „су све (Николић и Јахјага) разговарали на том састанку“.

Дачић је подсетио да је подизање дијалога на политички ниво била идеја председника Николића и Српске напредне странке, а да је он прихватио предлог да води преговоре зато што је, како је рекао, Тачи са друге стране.
„Овај процес никако не сме да се тумачи као разговори Тачија, мене и Кетрин Ештон, већ напротив треба да буде део једног покушаја да се нађе компромисно и праведно решење које неће дирати у статус и терати Србију да призна незавиност Косова и Метохије, али које ће регулисати начин организације живота на том делу територије која се и према резолуцији 1244 сматра посебним“, рекао је Дачих.

Српски премијер је навео и да одбрана националних интереса „неће бити лак посао“ и да Београд и Приштину чекају у наредном периоду тешке теме у дијалогу.
„Наставак дијалога ће бити 19. и 20. фебруара, а тема дијалога ће бити – они то зову паралелне институције, паралелне структуре – ја ипак говорим да је реч о неком ‘паралелизму институција’ и покушају да се пронађе начин како да се оне одблокирају, односно како да оне постану прихватљиве и за Приштину и за Србе који живе на северу, и не само на северу већ на целом Косову“, рекао је Дачић.

Како је рекао, реч је о шуштинском питању којим се баве и платформа и резолуција (Скупштине Србије).
„Зато та платформа и резолуција нису биле направљене да би кочиле дијалог већ напротив, да би биле наш одговор на питања која се постављају“, закључује премијер Дачић.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП