Председници општина на КиМ осудили напад, али и даље подржавају антидржавне преговоре у Бриселу

Odbornici i predsednici skupstina cetiri opstine na severu Kosova ucestvuju na zajednickoj sednici, koja je danas odrzana u severnom delu Kosovske Mitrovice. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/AV)КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Председници четири општине са севера КиМ одговорнима за најновији напад и све претходне оружане инциденте на северу Покрајине сматрају пре свега Кфор и Еулекс, а Владу Србије позвали су да осим јавне осуде тих напада појача дипломатске и друге активности за заустављање негативних тенденција на северу Покрајине.

У саопштењу четири председника констатују да је у току поновна дестабилизација севера, где већински живи српски народ и други грађани који, како наводе, не прихватају такозвану независну републику Косово.

Организованим терористичким акцијама спроводи се даље застрашивање Срба са намером да се протерају из мултиетничких насеља – квартова у северној Косовској Митровици, оцењују председници четири општине у заједничком саопштењу.
Они истичу да се настављају организовани напади и притисци на Србе са циљем, како оцењују, слабљења њиховог јединства, уношења немира, међусобних подела и слично.

После најновијег напада на српску децу и очекиване осуде таквих догађаја припадници косовске полиције и други истражни органи су, како наводе председници четири општине, уместо да открију праве починиоце, убрзаним и сумљивим манипулацијама и притварањем наводно осумљиченог Србина, неосновано пребацили одговорност на Србе и привремено амортизовано негативан утицај јавних осуда.

Председници општина Звечан, Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток истичу да је евидентно да су напади на Србе, њихову имовину, хришћанска гробља и верске објекте учестали у време када су Кфор и Еулекс престали да извршавају своје основне обавезе из мандата УН.

Ово се догађа јер су занемарили питање безбедности грађана и њиихове имовине, односно зато што се претежно баве политичким питањима усмереним на успостављање „суверенитета“ и границе такозване републике Косово на прелазима Брњак и Јариње, сматрају председници четири општине.

Драгиша Миловић, Крстимир Пантић, Драгиша Васић и Славиша Ристић указују да одговорност за бруталан терористички напад и све претходне оружане инциденте имају превасходно Кфор и Еулекс, оцењујући да је веома индинативно што су се два последња терористичка напада у Косовској Митровици десила у непосредној близини патрола косовске полиције.

Председници општина упозоравају да уколико припадници Кфора и Еулекса наставе да толеришу овакве нападе и у најкраћем року не открију праве починиоце и налогодавце озбиљно ће довести у питање даљу комуникацију и сарадњу са српским народом и њиховим институцијама.

Представници локалних самоуправа са севера Косова најоштрије су осудили све терористичке нападе и притиске од стране Албанаца и све друге покушаје озбиљне дестабилизације севера Косова.

Од највиших државних органа и представника републике Србије очекују да осим јавне осуда свих напада на косовске Србе, појачају дипломатске и друге активности зарад заустављања негативних тенденција.

У саопштењу председници четири општине сугеришу да основне теме у даљем преговарачком процесу и сусретима највиших званичника Београда и Приштине у Бриселу треба да буду: пуна безбедност и заштита Срба у покрајини, организован и одрживи повратак преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца, међународне и гаранције УН за остваривање свих раније дефинисаних стандарда за Косово, као и поштовање свих људских права и слобода грађана на територији КиМ.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП